Rusi kupuju naftnu industriju RS

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik otišao u Moskvu na parafiranje ugovora vrednog 119 miliona evra.

Region

Izvor: B92, Nezavisne novine

Ponedeljak, 22.01.2007.

09:16

Default images

Parafiranje ugovora o prodaji Rafinerije naftne u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola" ruskom Zarubežnjeftu obaviće se u utorak ili sredu u Moskvi, najavio je juče Milorad Dodik, premijer RS.

Dodik je iz Moskve u izjavi za "Nezavisne" rekao da će se promocija ugovora obaviti u Banjaluci sedmicu-dve po njegovom parafiranju.

"Sada trebamo obaviti završne razgovore sa 'Zarubežnjeftom' i Vnešekonom bankom, koja ovih dana treba da odobri sva sredstva vezana za ovaj aranžman", kazao je Dodik.

Prema Protokolu koji je potpisan u Moskvi 16. avgusta prošle godine ruska kompanija se obavezuje da bi po kupovini naftne industrije RS u nju investirala blizu milijardu evra.

Protokolom je predviđeno da se 80 odsto akcija Rafinerije nafte proda za 42 miliona evra, 75,6 odsto akcija u Rafineriji ulja Modriča za 67 miliona evra, dok bi 80 odsto akcija "Petrola" bilo prodato za 10 miliona evra.
Milorad Dodik premijer RS
Prema Protokolu, "Zarubežnjeft" se obavezao da prerada sirove nafte u Rafineriji Brod dostigne 4,2 miliona tona godišnje, prerada ulja i maziva u Rafineriji ulja u Modriči 130.000 tona godišnje, a plasman derivata preko "Petrola" da iznosi minimalno 2.500 tona godišnje.

Iza celog projekta bi stala Vnešekonom banka koja se obavezala da obezbedi finansiranje kupovine i svih investicija vezanih za privatizaciju rafinerija i "Petrola".

"Zarubežnjeft" se prema Protokolu obavezao da izgradi prugu od Rafinerije nafte u Brodu do Modriče i da je nakon izgradnje preda Vladi RS na korištenje bez naknade. Vrednost ove investicije je 59 miliona evra.

Realizacijom ovog projekta osim pokretanja Rafinerije nafte, povećala bi se značajno i proizvodnja u Rafinriji ulja u Modriči.

Pokretanjem kapaciteta Rafinerije svi ekonomski stručnjaci u BiH se slažu da će osim direktnih prihoda, najveći dobitak biti ostvaren na makroekonomskom planu, jer će se budžet puniti brže, smanjiti spoljnotrgovinski deficit, povećati indeks proizvodnje, bruto nacionalni dohodak.

Pokretanjem Rafinerije rešiće se i višemesečna agonija oko 1.500 radnika Rafinerije, koji već mesecima ne primaju plate, naknade za topli obrok i prevoz.

Protiv privatizacije Rafinerije nafte u Brodu do sada su se jedino javno pobunili distributeri iz FBiH, čiji ekonomski interes je direktno ugrožen. Oni tvrde da će tržište BiH biti preplavljeno "lošim gorivom" iz Rafinerije.

Dodik je izrazio nezadovoljstvo zato što Savjet ministara BiH nije doneo odluku o kvalitetu goriva kakvu je tražio ruski partner, dodajući da će zbog takvog poteza Rusima morati dati dodatna objašnjenja.

"Ubedićemo ruske partnere da ovakva odluka možda jeste problematična ovog trenutka, ali da veoma brzo to neće prestavljati problem", kazao je Dodik ističući da je zahtev "Zarubežnjeta" logičan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: