"Subencija 7.000 RSD po grlu, nisam zadovoljan"

Od stočarstva u Srbiji trenutno ne može da se živi i to pre svega zbog nedostatka organizovanog otkupa i skromnog iznosa državnih subvencija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

14:23

Foto: Thinkstock, ilustracija

To je ocenio je Dušan Filipović, vlasnik farme ovaca u selu Bučju kod Bora, koji na svom imanju gaji pedesetak ovaca rase Virtemberg.

"Subvencije u stočarstvu su 7.000 dinara po grlu, mada ja nisam zadovoljan tim iznosom. Smatram da bi subvencije trebalo da budu znatno veće, kako bi se što više ljudi bavilo ovim poslom", rekao je Filipović Tanjugu.

Stočarstvom je počeo da se bavi 2007. godine, kada je formirao početno stado mesnate rase ovaca.

"Kupio sam sa farme, mesnatu rasu ovaca Virtemberg, jer je dosta pogodna za ove naše krajeve i služi isključivo za prodaju jagnjadi", kaže Filipović.

U ovaj posao uključena je i njegova supruga Kruna, koja navodi da je gajenje ove vrste ovaca nešto lakši posao, zato što je reč o mesnatoj, a ne o mlečnoj rasi.

"Sir od ovih ovaca ne može da se proizvodi, jer se one posle šest meseci ponovo jagnje. Za mleko nisu, pa nam je to olakšavajuća okolnost. Takođe, ne brinemo o muži i upali vimena", kaže Kruna Filipović.

Stado je tokom leta uglavnom na otvorenom, a za ispašu služe travnati obronci okolnih planina Stol i Deli Jovan, gde se "ugnezdilo" selo Bučje.

Zbog prirodne i zdrave ishrane, meso ove vrste ovaca veoma je traženo na tržištu, poručuju Filipovići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: