Hoće Železaru, ali samo s državom?

U nekoliko narednih nedelja država će raspisati javni poziv za privatizaciju "Železare Smederevo" na koji će moći da se prijave sve zainteresovane kompanije.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

09:01

Default images

To je za Politiku potvrdio izvršni direktor za finansije u toj fabrici Bojan Bojković. Rok za prijave biće 30 dana. Tek tada će se znati ko je u igri za srpsku čeličanu i kakve su konkretne ponude.

Radna grupa za "Železaru" i Vlada obavili su tokom proteklih meseci razgovore sa svim potencijalnim partnerima. Najdalje se u pregovorima otišlo sa američkom "Esmark stil grupom", što je nedavno potvrdio i sam premijer Aleksandar Vučić, prilikom posete "Železari".

Ni Bojković ne krije da su Amerikanci pokazali najveće interesovanje za fabriku u Smederevu, ali nije želeo da govori o planovima američke grupacije.

Kako Politika nezvanično saznaje, "Esmark stil grupa" zainteresovana je isključivo za partnerstvo sa državom, ne i za kupovinu "Železare".

Amerikanci su navodno ponudili da preuzmu većinski paket kapitala, dok bi Vlada Srbije kontrolisala manji deo. Kakve bi obaveze, ali i pogodnosti, u tom slučaju imala država, biće konkretizovano u narednom periodu.

Opet nezvanično, plan koji nudi američka kompanije podrazumeva ovakav vid saradnje u prve tri godine uz pokretanje i druge visoke peći koja ne radi već dve i po godine.

Takođe, "Esmark stil grupa" u tom periodu ne planira otpuštanje radnika, saznaje Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: