Pripremaju se projekti za Kostolac

Predstavnici kompanije CMEK u prvoj fazi su stekli dosa iskustva i sada pripremaju projekte za drugu fazu na Kostolcu.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

16:53

Default images

Pregovarački tim Termoelektrane i kopova (Te-Ko) "Kostolac" razgovarao je sa delegacijom kineske kompanije CMEK i Eksim banke o završnim detaljima pre odobravanja ugovora o zajmu za drugu faze kreditnog aranžmana sa Kinom.

Kako je saopštila Eletroprivreda Srbije, u čijem okviru posluje "Kostolac", zamenik predsednika kineske kompanije CMEK Vang Hun je rekla da je ta kompanija u prvoj fazi stekla dosta iskustva i da sada priprema projekte za drugu fazu. Druga fazi paketa projekata u Kostolcu obuhvata izgradnju novog bloka u Termoelektrani "Kostolac B" i proširenje proizvodnih kapaciteta površinskog kopa "Drmno".

"Na terenu smo započeli geotehnička istraživanja i očekujemo da to završimo u martu, a onda zvanično počinjemo izradu idejnog projekta. Glavni posao za CMEK u ovom trenutku je da se što kvalitetnije urade pripremni radovi", rekla je Vang Hu.

Kineska kompanija, prema njenim rečima, sada proučava srpsku zakonsku regulativu i standarde, kako bismo dobila licence i dozvole neophodne za što skoriji početak radova.

"Posle potpisivanja ugovornog sporazuma za aplikaciju kredita počinjemo sa radovima u drugoj fazi", rekla je Vang Hu.

Poseta predstavnika kineske Eksim banke, po rečima direktora Te-Ko "Kostolac" Dragana Jovanovića, deo je redovne procedure u kojoj ta banka u fazi odobravanja međudržavnog zajma banka obilazi mesto investicije i razgovara sa investicionim partnerima.

"Već drugi dan vodimo veoma detaljne razgovore sa predstavnicima banke i dajemo im sva obaveštenja, koja su im još uvek potrebna da bi doneli konačnu odluku na bordu o odobravanju zajma", rekao je on.

Jovanović je rekao da se nada da će predlog sporazuma o zajmu biti napravljen "u nekom kratkom roku" i ocenio da bi bilo realno da realizacija ugovora "bude u drugoj polovini ove godine".

"Sa kineskim partnerima potpisali smo komercijalni ugovor u kojem su definisani svi tehnički, ekonomski, komercijalni, pravni elementi i taj ugovor će praktično stupiti na snagu potpisivanjem sporazuma o zajmu i njegovom ratifikacijom u Skupštini Srbije", rekao je dirketor Te-Ko "Kostolac".

Revitalizacija bloka B1 u TE "Kostolac B", kao jedan od projekata iz prve faze kineskog kreditnog aranžmana, počinje 1. marta, a kako je naveo Jovanović, taj veliki projekat će se raditi zajedno sa kineskim partnerima. Plan je da se taj posao završi do kraja novembra i da blok B1 od decembra krene sa punom snagom. To, kako navodi EPS, podrazumeva da prvi put u svom životnom veku ima snagu od 350 megavata, što je već i učinjeno sa blokom B2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: