"Ispunićemo obaveze prema Erbasu"

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da će aviokompanija Jat ervejz ispuniti obaveze prema Erbasu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

13:39

Default images

Mrkonjić je na sastanku u Vladi Srbije s prestavnicima udruženja francuskih firmi Medef, među kojima su bili i predstavnici komapnije EADS, vlasnika Erbasa, kazao da će Jat ervejz ostati državna firma i nastaviti da radi.

"Nećemo zapostaviti naše obaveze prema Erbasu", rekao je Mrkonjić.

Jat ervejz je 26. maja 1998. godine potpisao ugovor sa Erbasom vredan 580 miliona dolara o kupovini osam aviona A-319 koji još nije realizovan. Prvi avion je Jatu trebalo da budu isporučen do 2005. godine, a Jat je uplatio avans od 23 miliona dolara.

Prdstavnici Vlade Srbije, Jat ervejza i Erbasa su u više navrata razgovarali o tom problemu i kao rešenje je navedeno da se umesto osam nabave četiri aviona.

Mrkonjić je istakao da neće govoriti o onome što se trenutno dešava u razgovorima s potencijalnim starteškim parternima za Jat ervejz, jer se često puta grešilo pošto se u javnost išlo sa informacijama pre vremena, zbog čega su se gubili partneri.

"Država je u januaru donela odluku da Jat opstane, skinuti su dugovi od 170 miliona evra, stvoreni uslovi da jedan broj radnika ode iz firme uz najpovoljnije uslove i da se na lizing uzme šest novih aviona za rad Jata u ovoj godini", kazao je ministar.

On je dodao da su se u međuvremenu pojavili i potencijalni strateški partneri za Jat, ističući da ih ima više, ali nije precizirao o kojim kompanija je reč.

Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad ervejz potpisala je 17. juna s Vladom Srbije memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg bi Etihad polovinom jula mogao da da ponudu za Jat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: