Porez ili stan "biraju" Hrvati

Visoki predstavnici Poreske uprave u Hrvatskoj predstavili su novi porez.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2013.

20:15

Default images

Reč je o Nacrtu zakona o porezu na nekretnine, koji je u fazi javne rasprave, što znači da predlog koji su dobili nije konačan.

Nova rešenja koja je osmislilo Ministarstvo finansija neće ići na ruku ni privrednicima ni građanima.

Ministar finansija Slavko Linić je najavio da bi se od 1. 1. 2015. mogao uvesti PDV na nekretnine (isti kao i na svu ostalu robu), umesto sadašnjeg poreza na promet nekretninama koji iznosi pet dosto.

Naime, ako vlasnik nekretnine tri godine ne bude redovno plaćao porez na nekretninu sama nekretnina postaje dužnik. To znači da će u slučaju neplaćanja nekretnina završiti u vlasništvu države.

Takvo rešenje je problematično za sve, jer se time može mnogo lakše oduzeti nekretnina vlasniku, koji čak i da je solventan može da izgubi imovinu zbog duga koji je višestruko manji od njene vrednosti.

Problematično je i oporezivanje takozvane treće nekretnine. Ne zna se na koji će način poreznici uopšte odrediti koja je to treća nekretnina jer su najavili da će se posmatrati porodična imovina, iako zakoni ne poznaju porodicu kao vlasnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: