Kinezi nam prave prugu od 300 km/h

Kineske kompanije spremne su da investiraju u brzu prugu između Beograda i Budimpešte, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 19.02.2013.

16:44

Default images

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici kineske ambasade u Beogradu su aktuelizovali tu ideju iz 1992. sa jasnom namerom da investiraju novac, opremu i radnu snagu, a da u projekat budu uključene srpska, mađarska i kineska strana.

Navodi se da su analize nedvosmisleno pokazale opravdanost investicije i da je moguće napraviti železničku vezu sa vozovima koji saobraćaju između Srbije i Mađarske brzinom većom od 300 kilometara na čas.

Šef ekonomskog odeljenja kineske ambasade u Beogradu Ču Lijanki kazao je da su kineske kompanije spremne da učestvuju u finansiranju tog projekta, da su obezbeđene kreditne linije i da praktično nema nijedne prepreke koja bi sprečila da se ta stara ideja pretoči u
delo.

Kineska strana insistira da bude partner i praktično poveže dve zemlje, Srbiju i Mađarsku, kako bi se u veoma kratkom roku stvorili svi preduslovi da se započne ovaj posao, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, Mrkonjić je kazao da inicijativa kineskih predstavnika predstavlja primer razumevanja i veoma dobrog poznavanja ekonomske perspektive i mogućnosti da se dobro plasira novac, kao i kompletna operativa koja bi bila angažovana od srpske, mađarske i kineske strane.

Prema proceni Mrkonjića za gradnju pruge bilo bi potrebno više od dve milijarde evra.

Predstavnici Kine su naveli da novac nije problem i da je u bliskoj budućnosti moguće povezati Srbiju i Mađarsku brzom prugom, naglašavajući da su to učinili u mnogo komplikovanijim i neuporedivo težim uslovima prilikom gradnje pruge Peking-Šangaj.

Očekuje se da će sastanak mešovite mađarsko-srpske komisije za ekonomsku saradnju biti održan do kraja februara, navodi se u saopštenju i dodaje da bi posle tog sastanka trebalo da se definišu svi zadaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: