NBS: Prošao inflatorni udar

Predstavnici Narodne banke Srbije su procenili da je prošao inflatorni udar i da će se rast mesečne inflacije, koja je dostigla 12,9 odsto, usporiti od novembra

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

13:13

Default images

"Rast potrošačkih cena će biti nastavljen i u narednim mesecima, zbog niske baze, ali se pad godišnje inflacije očekuje od drugog tromesečja 2013. godine i vraćanje u granice cilja krajem godine", rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je podsetila da centralna banka za 2013. godinu "cilja" inflaciju u granicama od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Istakla je da će mere fiskalne konsolidacije, koje preduzima Vlada Srbije, pomoći NBS u obaranju inflacije.

Generalni direktor Sektora za monetarne analize i statistiku NBS Branko Hinić je rekao da je rast cena naročitio bio izražen u poslednja dva meseca, pre svega prehrambenih proizvoda, usled dugotrajne suše i poskupljenja sirovina.

"Intenzitet poskupljenja cena hrane je u Srbiji bio viši nego u regionu, kao i od očekivanja NBS, zbog čega je potrebno preispitati politiku zaštite konkurencije, robnih rezervi i agrarne politike", istakao je Hinić.

Na inflaciju u oktobru je, kako je dodao, uticalo i povećanje stope PDV-a sa 18 na 20 odsto, kao i vanredno povećanje akciza na cigarete i naftne derivate.

Procene NBS su da će još neko vreme rasti cene hrane, a da će u narednoj sezoni pojefitniti primarni poljoprivredni proizvodi, što će uticati na pad inflacije od drugog tromesečja iduće godine.

Centralna banke je u 2012. godini, da bi ublažila infatorne pritiske, referentnu kamatnu stopu povećala sa 9,5 na 10,95 odsto, a povećano je i dinarsko učešće u deviznoj obaveznoj rezervi.

Koordinisane mere NBS i Vlade, kako je rekao Hinić, doprinele su padu kamata na evroobvenznice Srbije, uprkos avgustovskom sniženju kreditnog rejtinga zemlje. Neto priliv stranih direktnih investicjaj u Srbiji u 2012. godine, kako je navela gruverner NBS, biće 200 miliona evra.

Ona je istakla da se banke ne povlače iz Srbije i da bankarski sistem i dalje ostvaruje profit. Poverenje građana u banke se ogleda, kako
je rekla, u porastu štednje koje je na maksimumu od osam miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: