Izmireni dugovi - više investitora

Predsednik PKS Miloš Bugarin kaže da bi sprečavanje kašnjenja plaćanja dugova trebalo da utiče na povećanje likvidnosti privrede.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

12:46

Default images

Bugarin je na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije kazao da će uspostavljanje pravnog okvira za skraćivanje rokova plaćanja i uvodjenje reda u plaćanju obaveza pozitivno uticati i na privlačenje potencijalnih investitora.

Prema njegovim rečima, dobro je što je u Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama predvidjeno da sudovi primenjuju hitan postupak ukoliko se obaveze ne izmiruju na vreme i to pokazuje da se štiti poverilac, a ne dužnik što je do sada bila uglavnom primedba privrednika.

"Da bi zakon imao efekte i stvarno se odrazio na skraćenje rokova plaćanja neophodno je da se rad sudova učini efikasnijim", kazao je Bugarin na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

On je naglasio i da je za rešavanje problema opšte nelikvidnosti u privredi neophodno da javni sektor izmiri dospele obaveze prema privredi.

Bugarin je precizirao da su prema podacima Narodne banke Srbije obaveze države prema privredi procenjene na 110 milijardi dinara. Učesnici današnje rasprave uglavnom su podržali nacrt zakona o izmirenju novčanih obaveza i ocenili da će to biti "šok terapija" za mnoge.

Medju zamerkama je bio datum početka primene zakona, kao i dužina rokova izmirenja obaveza Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ka farmaceutskoj industriji, koja bi trebalo da bude skraćena sa 90 na 60 dana. Ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić rekao je da će taj predlog biti prihvaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: