"Istraga Gasproma pretnja Putinu"

Istraga Evropske komisije o poslovanju gasnog giganta Rusije, Gasproma, glavna je pretnja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kaže opozicionar Gari Kasparov.

Izvor: Beta

Utorak, 18.09.2012.

17:25

Default images

"Istraga EU o Gaspromu može da oslabi i Gasprom, i režim predsednika Putina", rekao je Kasparov, bivši šampion sveta u šahu.

"Gasprom i naftni gigant Rosnjeft formirali su neku vrstu državnog saveta Rusije, pod upravom Putinovih oligarha".

"Slabljenje Gasproma ili Rosnefta je ozbiljna pretnja Putinu jer podriva njegove političke i ekonomske interese. To je razlog što on tu temu shvata ozbiljno", rekao je Kasparov, jedan od lidera ruske opozicije.

"Putin pred ljudima u svojoj blizini mora izgledati kao neko ko štiti interese čitavog svog klana", dodao je on.

Ruski predsednik je kritikovao Brisel zbog istrage Gasproma, ključnog snabdevača gasom zemalja EU, posebno onih kojima je ŠSR dominirao do
1991. godine.

Evropska komisija je prošle sedmice formalno započela istragu protiv Gasproma sumnjajući da ta firma suzbija konkurenciju i manipuliše cenama u nekoliko zemalja Centralne i Istočne Evrope - članica EU, visoko zavisnih od ruskog gasa.

Pored Estonije, te zemlje su Bugarska, Češka, Litvanija, Mađarska, Letonija, Slovačka i Poljska, zemlje bivšeg sovjetskog bloka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: