"Rđav način borbe za radna mesta"

Saradnik bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, ekonomista Vladimir Gligorov smatra da je Srbiji potreban program sa MMF-om.

Izvor: Blic, Tanjug

Ponedeljak, 23.07.2012.

09:37

Default images

On je rekao da je to potrebno pre svega, da bi se obezbedilo nesmetano finansiranje spoljnih obaveza, uz stabilizaciju na tržištu stranog novca.

Gligorov je u intervjuu "Blicu" rekao da izostanak finansijske podrške povećava rizike destabilizacije što bi moglo da dovede do jedne ili druge vrste moratorijuma na dugove, privatne i javne.

Dosadašnji način podsticanja zapošljavanja selektivnim subvencionisanjem, po oceni Gligorova, neodrživ je i rđav. Trebalo bi naći drugi način za rešavanje problema nezaposlenosti.

Po oceni Gligorova, problem je i u nedostatku ukupne tražnje na čijem povećanju treba raditi.

"Trebalo bi izbegavati mere koje utiču negativno na privatnu potrošnju... Treba povećati efikansost javnih ulaganja, očuvati ili povećati konkurentnost troškova kako bi se isplatila ulaganja usmerena na izvoz", objasnio je on.

Gligorov je ukazao i na potrebu poreske reforme koja bi podsticala ulaganja.

Govoreći o stranim investicijama on smatra da je Srbija u ovom trenutku neprivlačna zbog političkih razloga, kao i zbog toga što je privreda u recesiji i "privredne politike praktično nema".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: