Dugalić: Uvođenje evra nije realno

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da uvođenje evra u Srbiji nije realno, jer za to postoji mnogo tehničkih i drugih prepreka.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

15:44

Default images

On navodi da bi to rešilo određene probleme kada su u pitanju kursne razlike i otplata kredita.

Dugalić je istakao da Srbija ne može da se vodi primerom Crne Gore koja je bila u drugačijoj situaciji kada je uvela evro, a s druge strane naša zemlja nalazi se na putu evropske integracije.

"Prema tome, EU to svakako ne bi gledala sa dozom naklonosti i konačno taj proces bi trajao nekoliko godina, a mi ćemo valjda za nekoliko godina ući u EU, a tamo važe posebni uslovi za uvođenje evra", dodao je on.

Napominjući i da je kašnjenje građana u otplati kredita u direktnoj vezi sa rastom kursa jer najveći deo kredita nije u dinarima, Dugalić je istakao da "u zemlji u kojoj svi primamo dinare, a svako ozbiljnije plaćanje se vezuje za kurs evra u odnosu na dinar, ima praktične posledice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: