Banke bez moralnog prava da se bune

Banke su dobile šest meseci da se pripreme za kontrolu naplate poreza i doprinosa, pa će ovaj posao raditi tek od 1. jula sledeće godine i to ako budu želele.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

11:53

Default images

Možda su, posle usvojenih amandmana na Vladi Srbije u četvrtak, dobile prvu rundu, ali Poreska uprava, koja je inicijator ovog predloga, ne odustaje.

Dragutin Radosavljević, njen direktor, izjavio je da je država proteklih godina intenzivno pomagala bankama, zbog čega su imale veliki profit i sada nemaju nikakvog moralnog prava da se bune protiv budućih obaveza.

"Na sednici Vlade Srbije odlučeno je da se novi model kontrole poreza i doprinosa odloži ne do kraja februara, već do kraja juna, i da ne bude obavezan. Reč je o zajedničkom predlogu ministarstava finansija i ekonomije, a suština je u apelu banaka da se ceo posao odloži jer nisu spremne", kažu u Vladi Srbije.

Uvođenje kontrole doprinosa preko banaka, naišlo je na negodovanje tih finansijskih institucija, jer, kako tvrde, to ne bi trebalo da bude njihov posao. Banke se bave odobravanjem kredita, njihov je argument, a ne proverom da li poslodavci plaćaju doprinos ili ne.

Dodatno je celu situaciju zakuvalo i to što država izgleda nema nameru da bankama dozvoli naplatu naknada za tu uslugu, što banke isto smatraju nedopustivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: