Stiže ruskih 150 miliona dolara

Srbija i Rusija su postigle tehnički sporazum za realizaciju 800 miliona dolara ruskog kredita za prvi projekat izgradnje drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

18:07

Default images

Postignut je sporazum i za nabavku novih dizel-motornih vozova ruske proizvodnje, izjavio je pomoćnik ministra za infratrukturu Dejan Lasica.

Radovi na izgradnji drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo bi trebalo da počnu na proleće, sa otvaranjem gradjevinske sezone, rekao je Lasica.

On je kazao će delom ruskog kredita biti finansirana nabavka dodatnih dizel ruskih vozova, pored već naručenih 12 od kojih se jedan trenutno testira u Srbiji. Ta dva projekta će biti prva realizovana i, prema rečima Lasice, vredna su oko 150 miliona dolara.

Lasica je kazao da sada ministarstva finansija dve zemlje treba da ugovore finansijske uslove kredita i da bi će uskoro biti potpisan prvi ugovor.

Pored projekta za prugu Beograd - Pančevo, planirano je da 800 miliona dolara bude uloženo i u projekte za izgradnju 68 kilometara duge pruge Valjevo-Loznica za brzine od 120 kilometara na sat i rekonstrukciju pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini od oko 110 kilometara.

Ruski kredit u iznosu od milijardu dolara dogovorili su 2009. predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev. Od toga je 200 miliona dolara već iskorišćeno za podršku budžetu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: