Amerikanci "bacili oko" na RTB Bor

Predstavnici američke rudarske kompanije Friport potvrdili su interesovanje za istraživanje ležišta RTB Bora i da spremaju konkretnu ponudu za saradnju.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

12:46

Default images

Kako je objavljeno na sajtu RTB Bor, to je potvrđeno u razgovoru sa rukovodstvom Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

"Da je američka rudarska kompanija Freeport McMoRan (bivši Felps Dožd) više nego zainteresovana da sa RTB investira u istraživanje novih rudnih nalazišta u okviru postojećih basenskih eksploatacionih polja i to primenom metode koja daje pouzdane rezultate na dubinama preko dva kilometra", potvrdio je predsednik "Friport" korporacije Ričard Levej, navodi se na sajtu RTB. Levej je, na sastanku održanom 8. decembra, u razgovoru sa direktorom kombinata Blagojem Spaskovskim rekao da će do kraja ove godine Friport poslati menadžmentu inicijalnu ponudu za saradnju, a spreman je i da za basenske stručnjake do kraja januara naredne godine organizuje posetu rudniku Henderson u Koloradu gde se eksploatacija obavlja blok-kejving metodom.

"Borski region ima dugu i bogatu istoriju proizvodnje bakra i ubeđen sam da će budućnost saradnje sa RTB biti podjednako svetla za obe kompanije. Ako se otvoreno pristupi geologiji, mudro upotrebe ovdašnji ljudski resursi i primeni moderna tehnologija, to će se svakako, uz malo sreće i desiti", kazao je Levej.

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski ocenio je da je "u ovom trenutnku veoma važno da su za kombinat bakra počeli da se interesuju veliki rudnici".

Spaskovski je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ova američka kompanija, od svih rudnika u svetu, za saradnju odabrala upravo srpski RTB Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: