Knežević: Ne sme se bojkotovati PDV

Bojkot uplate poreza na dodatu vrednost (PDV) ne sme da se dogodi jer to sada ne bi dalo nikakve efekte, a ugrozio bi domaću privredu, kaže Milan Knežević.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

15:36

Default images

Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, upozorava da "to sada ne smemo da uradimo”.

”Opasno je na ovom nivou krize insistirati na bojkotu poreza i tako ugroziti privredni sistem zemlje. Mislim da je u to potpuno iracionalno i više je potreba da Unija poslodavaca pribavi neki kredibilitet nego što bi to dalo bilo kakve efekte", kaže on.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) najavila je ranije ove sedmice da će pozvati privrednike na bojkot uplate PDV ukoliko država zakonski ne reši problem naplate potraživanja.

Prema istraživanju UPS, izdaci za plaćanje PDV uticali su da od 2008. do sada, bude zatvoreno više od 13.000 domaćih firmi.

Knežević je podsetio da se bojkot PDV dogodio u Irskoj tako što su se privrednici dogovorili da uplaćuju taj porez na poseban račun, sve dok država nije ispoštovala njihove zahteve.

To rešenje je nađeno jer bi apsolutno neuplaćivanje PDV bilo jedna vrsta krivičnog dela, naveo je Knežević i naglasio da "privrednici sve više 'pritiskaju' vlast jer ona za zauzvrat ne odgovara očekivanim 'ponašanjem'".

Knežević je, ocenjujući položaj malih i srednjih preduzeća, kazao da taj sektor u Srbiji preživljava zahvaljući subvencionisanim kreditima za održavanje likvidnosti koji su uzimani po nižoj, a vraćaju se po višoj stopi.

On tvrdi da privreda Srbije sada duguje oko 21 milijardu evra, dok se za kamate godišnje daje više nego što su plate u celom realnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: