SNS: Javne nabavke "pojedu" mlrd. €

Srpska napredna stranka predstavila je Nacrt zakona o javnim nabavkama čijom primenom je, kako navode, moguće uštedeti više od 60 milijardi dinara godišnje.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

13:46

Default images

Primena zakona trebalo bi da omogući efikasniju upotrebu javnih sredstava kroz smanjenje korupcije, transparentnost i kontrolu postupka javnih nabavki i ukidanje sukoba interesa i pregovaračkih postupaka bez javnog poziva, rekla je potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Jorgovanka Tabaković.

"Zbog te uštede država ne bi morala da uzme međunarodne kredite u vrednosti od 600 miliona evra, što je direktna ušteda. A ako se ne bi uzeli ti krediti i plaćali troškovi zaduživanja, kamate... uštede se mogu proceniti na milijardu evra godišnje", rekla je članica Predsedništva stranke Jorgovanka Tabaković.

Član Ekonomskog tima SNS-a Bojan Terzić rekao je da je Nacrt zakona o javnim nabavkama usklađen sa direktivama EU i da sadrži mehanizme za sprečavanje sukoba interesa i korupcije, kao i mehanizme kontrole velikih javnih nabavki.

"Nacrt zakona jasno propisuje rokove za zaključenje ugovora o javnim nabavkama, a restriktivno su propisane mogućnosti za promene ugovora, kako ne bi došlo do zloupotreba kroz anekse ugovora", kazao je Terzić.

On je naveo da su u zakonskom predlogu SNS-a povećana ovlašćenja i nadležnosti državnih organa koji kontrolišu postupak javnih nabavki i povećan rok zastarelosti prekršaja sa godinu na tri godine.

"Od oko jedne trećine do jedne polovine sredstava potroši se na nabavke na koje se ne primenjuje zakon, i ako se deo tih nabavki prenese u okvir zakona biće dosta ušteda", kazao je Terzić.

On je dodao i da problem javnih nabavki nije samo korupcija već i smanjena konkurencija, zbog nedovoljne transparentnosti i neizvesnosti naplate potraživanja.

SNS je u februaru uputio u skupštinsku proceduru izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, ali taj zakonski predlog nije stavljen na dnevni red.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: