Prijava poreza preko neta u Srbiji

Građani Srbije će od 2012. moći da elektronski, preko interneta, podnose godišnje poreske prijave, kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Dejan Vidojević.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

12:14

Default images

On je kazao da Poreska uprava radi na razvoju elektronskih servisa za privredu i građane i dodao da je u toku proba projekta za podnošenje elektronskih prijava za porez na dodatu vrednost (PDV).

Vidojević je kazao da je u projekat uključeno 160 poreskih obveznika koji imaju elektronske serftifikae i registrovani su za elektronsko poslovanje kod Poreske uprave. Dodao je da su u junu sigle i obrađenje prve elektronske PDV prijave za maj.

Namera je da se svi poreski obveznici uključe u sistem elektronskog prijavljvanja i plaćanja poreza, istakao je on, ali je dodao da je za sada samo oko 4.000 preduzeća ima elektronske sertifikate.

Vidojević je kazao i da je u maju počelo registrovanje PDV poreskih obveznika za elektronsko poslovanje za Poreskom upravom i da je do sada, od više od 100.000 obvenika PDV, registrovano oko 17.000.

Poreska uprava će razviti i ostale servise za elektronsko poslovanje poreskih obveznika, što će omogućiti podnošnenje prijava za sve vrste poreza, uvid u stanje na poreskom računu, elektronsko plaćanje i dobijanje elektronskih potrvda o izmirenim obavezama.

Direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje PKS Đuro Vojnović kazao je da bi uvođenje elektronskog plaćanja poreza i poslovanja privredi uštedelo stotine miliona evra godišnje.

Godišnje se u preduzećima potroši 30 dana za čekanje u redovime, što znači da 330.000 firmi i preduzetnika u Srbiji godišnje da 135 miliona evra za plate službenika koji to rade, kazao je on.

Vojnović je dodao da PKS besplatno izdaje elekronske sertifikate firmama kako bi se promovisalo elektronsko poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: