Vojska prodaje kasarnu u Kragujevcu

Posle šest godina nadgornjavanja sa lokalnim vlastima, Ministarstvo odbrane je odlučilo da kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik“ u Kragujevcu proda.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

11:16

Default images

Lokalna samouprava, naime, nije pristala na otkup kasarne po ceni koju je utvrdila Poreska uprava.

Zbog toga je Direkciji za imovinu Srbije upućen predlog da se vojni objekti i zemljište „otuđe u korist najboljeg ponuđača, u postupku javnog nadmetanja, putem prikupljanja pisanih ponuda“.

Kasarna „Vojvoda Putnik“ smeštena je u samom centru grada i prostire se na površini od oko devet hektara, a prema poslednjoj proceni Poreske uprave njena tržišna vrednost je 30,2 miliona evra. Lokalna samouprava odbacila je ovu ponudu, navodeći da je reč o „nerealno visokoj ceni“. “Prema proceni Poreske uprave iz 2007. godine, kasarna je koštala 4,6 miliona evra, sada, u trenutku ekonomske krize i sveopšte recesije, ta ista institucija kaže da napušteni vojni objekti vrede više od 30 miliona evra. Da li je to normal?”, upitao se nedavno u izjavi za Politiku Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća zadužen za investicije i razvoj.

Vasiljević juče nije bio u prilici da prokomentariše najnoviji predlog Ministarstva odbrane, ali je u ranijoj izjavi rekao kako „sumnja da će biti zainteresovanih“ za kupovinu kasarne po ceni koju je utvrdila Poreska uprava.

Tržišna vrednost zemljišta na kome se nalazi kasarna „Vojvoda Putnik“ utvrđena je na osnovu cena po kojima je grad Kragujevac prodao tri slične parcele u neposrednoj blizini ovog vojnog objekta. Budući da je u tim slučajevima prosečna vrednost jednog ara bila 38.726 evra, u Poreskoj upravi smatraju da je cena od 35.000 evra za ar placa na kome se nalazi kasarna realna.

Osim da je procena zemljišta urađena u skladu sa zakonom, u saopštenju koje je Poreska uprava prosledila našem listu navedeno je i to da je grad Kragujevac jednu parcelu u Ulici kneza Miloša, u kojoj se nalazi i kasarna, prodao po ceni od čak 130.000 evra za ar.

“Poreska uprava može da radi samo po zakonu, ne u korist nečijih separatnih interesa, u ovom slučaju gradske uprave”, izjavila je direktorka kragujevačke filijale Poreske uprave Olga Milojević, povodom optužbi pojedinih lokalnih funkcionera da je ova institucija bila pod političkim uticajem pojedinih stranaka.

Kragujevac ostaje i bez rente

Povodom namere gradske vlasti da od Vojske Srbije naplati 27 miliona dinara na ime rente za korišćenje građevinskog zemljišta na kome se nalazi napuštena kasarna „Vojvoda Putnik“, i to retroaktivno za poslednjih pet godina, Ministarstvo odbrane u svom saopštenju navodi:

„Nismo u obavezi da plaćamo naknadu, jer se radi o nepokretnostima posebne namene, definisane Zakonom o odbrani. Zemljište na kojem se nalaze objekti posebne namene ne može biti u režimu građevinskog zemljišta, već u režimu posebne namene za koje se ne plaća naknada za korišćenje građevinskog zemljišta“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: