Na Kosovu 50.000 Srba bez posla

Na Kosovu i Metohiji je do danas obavljeno ukupno 49 talasa privatizacija društvenih preduzeća, a od 1999. godine bez posla je ostalo oko 50.000 Srba.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

16:09

Default images

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju navode da je značajan broj Srba radio upravo u tim preduzećima.

Iako po Uredbi UNMIK iz 2003. godine imaju pravo na procenat od prihoda stečenih prodajom, u najvećem broju slučajeva Kosovska agencija za privatizaciju odbacuje njihove zahteve kao neosnovane.

Kao razlog navodi da nemaju originalne radne knjižice, ili da su one zaključene pre datuma privatizacije, navodi ministarstvo.

S druge strane, Srbi koji pokušavaju da ostvare svoja prava pozivajući se na član 10.4 uredbe UNMIK, tvrde da su im Albanci, kada su ušli u te fabrike po završetku rata 1999. godine, napisali otkaze, ili su im jednostavno uništili radne knjižice.

Do sada je na Kosovu i Metohiji privatizovano 630 novoformiranih preduzeća, od čega je u Privatizacionom fondu Kosovske privatizacione agencije prikupljeno više od 512 miliona evra.

Početkom 2010. godine Kosovska agencija za privatizaciju otpočela je i sa procesom likvidacijske prodaje imovine društvenih preduzeća na teritoriji Kosova i Metohije. Na taj način prodaju se zgrade, parking prostori, magacini, ali i zemljište, odnosno, sva imovina koja je, prema navodima Kosovske poverilačke agencije, u vlasništvu društvenih preduzeća.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da su nebrojeno puta do sada protestvovali kod međunarodne zajednice zbog takvih postupaka i da je, uglavnom, to bilo bez ikavih rezulatata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: