Kredit “ubrzava“ vozove na 160 km/h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra odobravanje kredita od 200 miliona evra za razvoj železničke infrastrukture na Koridoru 10 u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

12:24

Default images

Uz pomoć tog ulaganja bi srpski vozovi mogli da razviju brzine od 160 kilometara na čas.

"Pregovori su u toku. Mi ćemo predstaviti projekat našem menadžmentu i nadamo se da će do kraja trećeg kvartala ove godine projekat biti predstavljen Bordu direktora EBRD i nakon toga biti spreman za potpisivanje", kaže direktor sektora za infrastrukturu EBRD Tomas Majer.

Tim novcem planirano je finansiranje tri projekta - izgradnja drugog koloseka od Stalaća do Đunisa u dužini od 15 kilometara u vrednosti oko 105 miliona evra, modernizacija pruge od Beograda do Resnika, takođe 15 kilometara, u vrednosti od 35 miliona evra. Preostala sredstva biće uložena u sanaciju „uskih grla“ na železničkom Koridoru 10, gde vozovi idu 20 ili 30 kilometara na sat.

U poslednje dve godine, prema rečima Majera, EBRD je sa Srbijom potpisao ugovore za 350 miliona evra - 150 za putni koridor 10 i još 200 miliona evra za železnicu, od čega je jedan deo sredstava otišao u nabavku voznih sredstava.

Majer je kazao da su na istočnom kraku putnog Koridora 10 ostvarene uštede i da će od 150 miliona evra ostati deo sredstava (oko 50 - 60 miliona evra) za izgradnju dodatnih puteva o čemu će se razgovarati u narednom periodu.

Direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić je rekao da će ušteda od 50 ili 60 miliona evra, koja će biti ostvarena na izgradnji istočnog kraka Koridora 10, biti preusmerena u saradnji sa EBRD na izgradnju još jednog puta od Čiflika do Pirota i Sukova, gde se neće naplaćivati putarina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: