Srbija od EU dobila 3,6 mlrd. evra

Od 2001. do sada Srbija je od Evropske unije (EU) dobila 3,6 milijarde evra bespovratne pomoći, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 06.05.2011.

10:55

Default images

On dodaje i da bi, ako bi se uračunali i nekomercijalni krediti, pomoć iznosila 6,9 milijardi evra.

Đelić je rekao da se građani pitaju gde je taj novac investiran i naveo da je samo u energetiku uloženo 1,2 milijarde evra, od čega su značajna sredstva uložena u Elektroprivredu Srbije, "tako da Srbija 11 godina nije imala nijedan dan restrikcija".

Dodao je da je novac upotrebljen i za unapređenje rada institucija, pravosudni sistem, ali i za unapređenje vodovoda. "Najveći pojedinačni donator Srbije je Nemačka koja je uložila 980 miliona evra, od čega je 450 miliona bespovratne pomoći", kazao je potpredsednik vlade. Đelić je najavio je da će 10. maja u Zagrebu biti sastanak o budžetu EU, na kojem će zemlje Zapadnog Balkana zatražiti za sebe više novca od Unije u pretpristupnim godinama, dok bi se pomoć linearno smanjivala pošto budu primljene u Uniju. "Zapadni Balkan ne traži više novca, već da se on bolje rasporedi", kaže on.

Potpredsednik Vlade je dodao da će zemlje Zapadnog Balkana na sastanku predložiti i da svoje budžete svake godine dostavljaju EU da bi ona bila njihov garant za izlazak na tržište kapitala, "što bi imalo za posledicu jeftinije zaduživanje".

Šef kancelarije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da je EU ključni partner Srbije kojoj je od 2001. pomogla donacijama i zajmovima, prosečno sa po 770 evra po stanovniku. Posebno je istakao da Srbija na putu ka EU osim ispunjavanja standardnih uslova treba da smanji trgovinski deficit.

Država dobila 634,6 miliona dolara donacija

Novčane donacije uplaćene na račun Narodne banke Srbije (NBS) u korist državnih organa i organizacija u Srbiji od 2000. godine do kraja marta 2011. iznosile su 634,7 miliona dolara.
Donacije i humanitrana pomoć iz inostranstva primanju se na osnovu zakona koji je usvojen u septembru 2001. godine.

Primaoci donacija mogu biti državni organi, lokalna samouprava, javna preduzeća i druge organizacije koje ne ostvaruju dobit, kao i domaće i strane humanitarne organizacije. Pomoć iz inostranstva može biti u robi, uslugama, novcu, hartijama od vrednosti, imovinskim i drugim pravima.

Najveći iznos novčane pomoći Srbija je dobila 2002. godine -128,7 miliona dolara, i 2010. - 113,9 miliona dolara. Najmanja vrednost donacija bila je 2004. godine - 8,6 miliona dolara. Za tri meseca u 2011. godini uplaćeno je 9,8 miliona dolara donacija u korist države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: