Za tunel kroz Frušku goru 38 mil. €

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da bi izgradnja tunela kroz Frušku goru, deo projekta vrednog 880 miliona evra, trebalo da počne iduće godine.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Petak, 06.05.2011.

00:31

Default images

On navodi da je to jedna od kapitalnih investicija važnih ne samo za pokrajinu, već i Srbiju

„Očekujem da u narednih godinu dana bude završen projekat i počne izgradnja tunela kroz Frušku goru, a prve procene govore da će koštati oko 38 miliona evra”, izjavio je Pajtić uoči završne javne rasprave o „Master planu održivog razvoja Fruške gore od 2012. do 2022”.

Prema njegovim rečima, tunel je od izuzetno važnog državnog interesa i u finansiranju tog projekta će učestvovati pokrajina i republika, a uputiće se zahtev i pojedinim fondovima Evropske unije.

"Naše ambicije su visoke jer želimo da Fruška gora postane značajan subjekat razvoja Srema, ali i Vojvodine u celini", rekao je Pajtić i dodao da "izgradnjom tunela želimo da ovaj nacionalni park zaštitimo od teretnog saobraćaja, koji će na taj način biti izmešten, i otvorimo prostor za razvoj potencijala Fruške gore".

Master plan održivog razvoja Fruške gore prvi je strateški dokument ukupnog privrednog, društvenog i kulturnog razvoja tog dela Srema, odnosno njenih sedam opština, a u čiju realizaciju će biti uloženo oko 880 miliona evra. Novac će biti utrošen pre svega u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku i turizam, uključujući i verski.

Radnu verziju plana usvojila je Vlada Vojvodine 24. marta, a nakon javne rasprave konačan predlog bi trebalo da bude gotov do kraja juna. U tom slučaju poslanici Skupštine Vojvodine bi mogli da ga usvoje već u septembru ove godine.

Plan predviđa da 40 odsto od 880 miliona evra bude obezbeđeno iz budžeta, 15 odsto obezbediće međunarodni fondovi, pet odsto javna preduzeća, a ostatak novca predviđeno je da obezbede kompanije iz Srbije i inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: