Inflacija preko plana, prejak dinar

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović kaže da će se inflacija do kraja godine kretati na nivou od osam do 10 odsto.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.05.2011.

19:50

Default images

"Podaci za prva tri meseca ove godine ukazuju da će biti znatno veća od projektovane", rekao je on. Inflacija za ovu godinu je projektovana na 4,5 odsto plus minus 1,5 odsto.

"Podaci za prva tri meseca ove godine ukazuju da će biti znatno veća od projektovane", rekao je on. Inflacija za ovu godinu je projektovana na 4,5 odsto plus minus 1,5 odsto.

On je kazao da su na godišnjem nivou najosetnije porasle cene hrane i bezalkoholnih pića, za 22,9 odsto, kao i duvana i alkoholnih pića - 22,2 odsto, dok su u okviru hrane u tom periodu najviše poskupeli ulja i masti - 58,4 odsto, voće - 39,8 odsto i povrće - 39,4 odsto. Đogović je kazao da je poslovna klima nezadovoljavajuća, mada za "nijansu povoljnija nego prethodnog meseca" jer je došlo do jačanja domaće valute, što u ovom trenutku ne odgovara izvoznicima, jer pogoršava njihovu cenovnu konkurenciju na međunarodnom tržištu.

U analizi IZIT-a se navodi da rast domaće valute nema realno utemeljenje u privredi, tako da može da dovede do forsiranja zaduživanja i prodaje državne imovine i u krajnjem da dođe do ponovnog naglog pada vrednosti domaće valute i tubulencija na tržištu.

Đogović je naglasio da dinar ne jača zbog poboljšanih performansi srpske privrede već zbog kupovine državnih hartija od vrednosti, što povećava tražnju za domaćom valutom.

On je ocenio da je time "kreirana jedna iluzija stabilnosti domaće valute, ali i stabilizacije makroekonomskih prilika, koja nema realno utemeljenje u privrednoj strukturi, kao ni u osnovnim pravnim i ekonomskim pretpostavkama razvoja zemlje".

Naglašavajući da je privredni ambijent u Srbiji i dalje opterećen teškoćama, i to istim onim koje su postojale i pre jačanja vrednosti dinara, Đogović je objasnio da se "ta anomalija može ispraviti samo preko potrebnim reformskim potezima ili ponovnim pucanjem balona od prenaduvanog kursa dinara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: