Simens modernizuje TE Nikola Tesla

EPS i Simens potpisali su ugovor za modernizaciju nadzornog i kontrolnog sistema u TE "Nikola Tesla" B u Obrenovcu u vrednosti 9,3 miliona švajcarskih franaka.

Izvor: Beta

Utorak, 19.04.2011.

15:45

Default images

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je kazao da je to prvi deo ugovora ukupne vrednosti 28,6 miliona švajcarskih franaka, od kojih će 10,5 miliona donirati švajcarska vlada.

"Projektom je predviđeno povećanje efikasnosti u radu TENT-a B i zaštita životne sredine", istakao je Marković i dodao da će taj projekat biti realizovan do 2013. godine. Potpredsednik sektora za energiju Simensa u Švajcarskoj Reto Nauli kazao je da postoje ekonomski i ekološki razlozi za modernizaciju sistema TENTA B, čija je oprema zasterela.

On je objasnio da će biti smanjena emisija štetnih gasova i omogućena ugradnja najmodernijeg sistema, kako BI TENT B bio najefiksanija elektrana u sistemu EPS-a.

Nauli istakao da je TENT B "srce srpske proizvodnje struje", jer sa dva bloka po 620 megavata obezbedjuje proizvodnju jedne četvrtine struje u Srbiji.

Predstavnih švajcarske kancelarije za saradnu u Srbiji Arminio Rosić kazao je da će Švajcarska nastaviti da finansira projekte u Srbiji koji doprinose zaštiti životne sredine i poboljšanju energetske efikasnosti.

Švajcarska je, kako je dodao, u poslednjih 20 godina donirala više od 200 milon švajcarskih franaka za projekte u Srbiji.

On je najavio da će Srbija biti jedna od dve prioritne zemlje u regionu u koje će švajcarska vlada investirati.

EPS je danas potpisao ugovor sa konzorcijumom kompanija "Simens" u Švajcarskoj i Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: