Dugovi "jedu" stanove i kola

Dvojici Čačana koji godinama nisu plaćali račune toplani, ušavši u dugove više od 600.000 dinara, zaplenjeni su stanovi i biće prodati radi namirenja obaveza.

Izvor: Blic, Politika

Utorak, 19.04.2011.

12:23

Default images

Tako je početkom godine odlučio Osnovni a ovih dana potvrdio Viši sud u Čačku, pa su rešenja o ovakvoj naplati potraživanja postala pravosnažna.

Javno komunalno preduzeće „Čačak”, koje daljinskim sistemom grejanja snabdeva 8.000 potrošača u gradu, zahtevalo je da sudski budu zaplenjeni stanovi dvanaestorici meštana koji 12 godina ili duže nisu uplatili ni dinar za toplotu, uprkos činjenici da je protiv njih doneto između osam i 11 izvršnih rešenja za naplatu. U svim slučajevima dug je prešao deset odsto vrednosti stana. Inače, preduzeće je, pokušavajući naplatu, utvrdilo da se četiri od 12 spornih stanova rentiraju, dok još dvojica vlasnika žive u inostranstvu.

“Prva četiri sudska rešenja o prodaji nepokretnosti radi naplate dužnicima su uručena početkom februara i to je potpuno promenilo njihov odnos prema obavezama. Odmah posle toga, od 12 rečenih korisnika osmorica su u veoma kratkom roku izmirila svoje obaveze za toplotu, dvojica su ušla u pregovore sa nama, a samo dvojica odlučila da se žale Višem sudu. U petak, 15. aprila, dobili smo rešenja iz kojih se vidi da su njihove žalbe odbijene”, kaže Petar Domanović, direktor JKP „Čačak“.

Vlasnici dva sad već oduzeta stana u žalbama su navodili da su njihova dugovanja neuporedivo manja od vrednosti imovine koja im se pleni. Međutim, veće Višeg suda, kojem je predsedavala Slavica Lapčević, odbilo je žalbe navodeći u obrazloženju:

„Postojanje znatne nesrazmere između vrednosti nepokretnosti i iznosa potraživanja nije razlog koji sprečava izvršenje, već daje mogućnost izvršnom dužniku da predloži da se izvršenje sprovede na drugoj nepokretnosti ili drugom sredstvu, a to dužnik u konkretnom slučaju ne čini”.

U dva poslednja meseca, a posle prvostepenih rešenja o oduzimanju stanova, naplata grejanja u Čačku skočila je na čak 104 odsto, jer su mnogi korisnici požurili da izmire i deo zaostalih obaveza.

Tehnički direktor toplane Nenad Ocokoljić naglasio je da je protekla grejna sezona u Čačku, zbog niskih spoljnih temperatura, umesto 180 trajala čak 191 dan. Grejanje u 11 dodatnih dana neće biti fakturisano korisnicima, iako je toplana za to vreme na energente potrošila 8,5 miliona dinara. Kola su luksuz Sa druge strane, u Nišu zbog dugova za komunalije neće uzimati stanove, ali zato prete zaplenom automobila.
Dug oko 10.000 građana za grejanje, vodu, iznošenje smeća i dimničarske usluge niškom Javnom preduzeću „Objedinjena naplata” iznosi 500 miliona dinara, a Predrag Milačić, direktor, kaže da neće uzimati stanove, ali neće odbiti sudski dobijene automobile.

Pola milijarde duga nateralo je ovo preduzeće da neredovnim platišama ponudi isplatu starih računa na rate, a ako dužnici ne pokažu interesovanje da nekako regulišu obaveze, javno preduzeće neće uzimati stanove kao u Čačku, ali neće, kako kaže Milačić, odbiti sudski dobijene automobile kako bi prodajom refundirali dugove.

“Stanovi su potreba, ali automobili su luksuz tako da nećemo dozvoliti da se računi ne plaćaju, a da dužnici voze skupe automobile. Ne smemo da dopustimo da se neko ne interesuje za svoje obaveze, a da na drugoj strani koristi luksuzan prevoz”, uveren je Milačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: