Odluka o Telekomu odložena za sutra

Radna grupa za sprovođenje tendera za prodaju 51 odsto vlasništva Telekoma Srbija saopštiće sutra predlog Vladi u vezi sa ponudom Telekoma Austrija.

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 28.03.2011.

00:07

Default images

Šef te radne grupe Vuk Đoković kaže da je radna grupa analizirala ponudu Telekoma Austrija i da će u utorak u 14 sati saopštiti svoju preporuku Vladi kako da postupi u vezi sa ponudom.

Ponuda Telekoma Austrija za kupovinu 51 odsto vlasništva Telekoma Srbija jedina je ponuda koja je pristigla na tender. Telekom Austrija je ponudio cenu od 950 miliona evra za 51 odsto kapitala srpskog Telekoma, i 450 miliona evra za investicije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da Telekom neće biti prodat ispod cene od 1,4 milijarde evra.

Radna grupa mora u roku od pet dana, rekao je premijer, da dostavi predloge Vladi Srbije koji mogu biti različiti - od preporuke da se započnu pregovori s Telekomom Austrija, preko predloga da se ponuda odbije, do konačnog stava da se traži dopuna ponude ako je ona nepotpuna. Ekonomista Milan Kovačević smatra da bi tender trebalo proglasiti neuspešnim i da bi „bilo prilično ružno“ da ponuđač koji je ponudio samo 950 miliona ima "bilo kakvu prednost ubuduće".

"Ja se bojim da i do sada privatizacioni savetnik nije dobro funkcionisao. Minimalna cena određena je, valjda, u sporazumu sa njima i očito da je pogrešna. Rok je produžavan više puta, rokovi su u neko vreme bili nelogično postavljeni. Čini mi se da je bilo puno grešaka i do sada u radu, pa onda treba paziti da li da napravimo još jednu grešku", rekao je Kovačević za B92.

On nije usamljen u ovoj oceni. Američka agencija Blumberg prenosi da će ponuda za Telekom Srbije biti najverovatnije odbijena navodeći analizu centrale Rajfajzen banke u Beču po kojoj je "po svemu sudeći Srbija razočarana uslovnom ponudom koja je dosta niža od minimalne utvrđene cene".

"S obzirom na to da će izbori biti održani najkasnije na proleće sledeće godine, ponuda Telekoma Austrija će najverovatnije biti odbijena. Ipak, spajanje dve kompanije bi bio odličan posao i učvrstio bi položaj Austrije na Balkanu", navodi se u analizi.

Vladi tužba ako proda Telekom?

Prema nezvaničnim informacijama, pregovori i eventualna kupovina po ceni koja bi bila niža od 1,4 milijarde evra, što je određeno odlukom Vlade, mogli bi biti vrlo problematični. Naime, svi uslovi i cena su jasno određeni pre tendera i svaka promena bila bi osnov za eventualnu tužbu drugih interesenata jer bi prodaja po drugoj ceni narušila ravnopravnost učesnika tendera.

Osim toga, to bi moglo imati i negativne efekte za Srbiju kod potencijalnih investitora jer bi značilo nedovoljnu pravnu sigurnost.

Potencijalni kupci su ranije bili obavešteni da će Vlada Srbije prodati 31 odsto kapitala, uz 20 odsto akcija grčkog OET-a, koliko ta kompanija odranije poseduje u Telekomu Srbija.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, grčka kompanija OTE ne želi da proda svoj deo po nižoj ceni od one koju je garantovao tender.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: