Sud opstruiše slučaj Luke Beograd?

Predstavnici Kluba malih akcionara Luke Beograd kažu da sudije Privrednog suda u Beogradu odugovlače suđenja povodom tužbi zbog nepravilnostima u privatizaciji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

14:43

Default images

Vojislav Obradović, predsednik udruženja oko 3.700 bivših i sadašnjih akcionara Luke, kazao je da se prvi spor oko procene vrednosti kapitala Luke "Beograd", vodi od maja 2007. godine i da nakon 15 ročišta još nije završen.

"Sudija izbegava da izda rešenje o veštaku koji bi trabalo da ispitita navode iz tužbe akcionara", kazao je Obradović. Predstavnici malih akcionara su naveli da je prema proceni Instituta ekonomskih nauka vrenost osnovnih sredstava Luke bila 94,7 miliona evra, što je 52,3 miliona evra više od iznosa za koji je to preduzeće prodato.

Kompanija Vorldfin (Worldfin) iz Luksemburga, iza koje stoji srpski biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, platila je 9,13 evra po akciji Luke u privatizaciji 2005. godina, a realna cena bila je 22,18 evra, kazali su mali akcionari.

Kako su dodali, time je država Srbija kao vlasnik akcija Luke oštećena za 21,4 miliona evra, a mali akcionari za 30,9 miliona evra.

Predstavnici malih akcionara Luke "Beograd" su naveli i da je za jednu od tužbi oko potcenjivanja vrednosti tog preuduzeća u privatizaciji završeno prvostepeno sudjenje i tužba odbačena kao neosnovana, ali da su uputili žalbu na tu odluku.

Po trećoj tužbi koju su mali akcionari podneli sa istim navodima, postupak u Privrednom sudu obustavljen je do daljeg, kazali su prestavnici Kluba malih akcionara Luke "Beograd".

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti (www.crhov.rs) vlasnik 63,35 odsto akcija Luke "Beograd" je kompanija Vorldfin, a 6,35 odsto akcija imaju preostali mali akcionari.

Akcije Luke "Beograd" pre privatizacije imala su ukupno 4.453 mala akcionara, a trenutno akcije imaju 879 malih akcionara. Mali akcionari su pre privatizacije imali oko 60 odsto akcija, a preostale su bile u vlasništvu Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: