Folksvagen ne odustaje od Poršea

Nemački gigantski proizvođač automobila Folksvagen (VW) je ponovio da ne odustaje od namere da preuzme kompaniju Porše.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.03.2011.

14:04

Default images

Ipak, u toj kompaniji navode da proizvođač luksuznih sportskih automobila mora prvo da reši finansijske probleme.

"Udruzivanja i partnerstva su jedan važan instrument", budući da grupacija VW radi na tome da postane najveći proizvođač kola na svetu do 2018. godine, izjavio je šef VW-a Martin Vinterkorn.

Grupa VW je upozorila da porezi i zakonske prepreke i dalje predstavljaju veliku prepreku na putu postizanja dogovora o udruživanju sa holdingom Porše automobili, ali da to neće moći da promeni odluku o preuzimanju prezaduženog saveznika.

VW poseduje 49,9 procenata Poršea, kompanije koja izrađuje čuvene sportske 911 modele i želi da preuzme ostatak akcija kako bi Porše postao deseta robna marka VW-a, pored već luksuznih Audija, Lamborginija i Bentlija.

Integracija Poršea će pomoći VW da ostvari ekonomske ciljeve kompanije i da obezbedi pristup profitu od Poršeovih operacija. Ali, Porše mora najpre da unapredi ukupnu finansijsku situaciju.

VW planira da pretekne Tojotu na mestu najvećeg proizvođača kola na svetu godišnjom prodajom 10 miliona vozila do 2018. godine, povećanim isporukama na tržišta u usponu, smanjivanjem proizvodnih troškova i preuzimanjem drugih firmi.

Preuzimanje pune kontrole nad unosnim poslom Poršea na izradi sportskih automobila i povećanje profitne margine je ključni elemenat VW strategije.

Operativni profit automobilskog koncerna Folksvagen posle oporezivanja prošle godine iznosio je 7,14 milijardi evra, što je gotovo četiri puta više od neto zarade ostvarene 2009 koja je iznosila 1,85 milijardi evra. Promet koncerna je povećan za 21 odsto, na 126,9 milijardi evra, a kompanija je navela da ove godine očekuje nove rekordne rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: