Deficit trgovine Kine 7,3 mlrd. USD

Kina je u februaru zabeležila iznenađujući trgovinski deficit od 7,3 milijarde dolara, kao posledica potonuća izvoza zbog proslave Lunarne nove godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.03.2011.

08:16

Default images

To je bio prvi kineski trgovinski deficit od marta prošle godine i najveći od februara 2004. godine.

Ekonomisti, koji su prognozirali mali suficit od 4,95 milijardi dolara, kažu da će ovaj iznanadni manjak verovatno biti privremenog karaktera.

Ekonomisti, koji su prognozirali mali suficit od 4,95 milijardi dolara, kažu da će ovaj iznanadni manjak verovatno biti privremenog karaktera. Oni navode da su male šanse da Kina ponovo zabeleži trgovinski deficit i mesečni trgovinski suficiti bi mogli porasti u drugoj polovini godine.

Trgovinski deficit je dobra vest za kinesku vladu bar na dva fronta - jer će joj pomoći da suzbije inflatorni pritisak i odvrati pozive za bržu aprecijaciju juana. Veliki priliv gotovine iz ogromnog trgovinskog suficita te zemlje bio je u poslednjih nekoliko godina glavni uzrok nedavnog skoka cena u Kini.

Inflacija u Kini je u novembru 2010. dostigla 28-omesečni maksimum od 5,1 odsto na godišnjem nivou. Očekuje se da podaci pokažu da se inflacija u toj zemlji u februaru povukla na 4,7 odsto.

Pooštravanje monetarne politike počinje da daje rezultate, zbog čega je Kina uverena da u 2011. može ostvariti cilj zadržavanja inflacije na nivou od prosečno četiri odsto, kazao je direktor vladine statistike Ma Đentang.

Pažnja tržišta će biti usmerena na vrtoglavi pad kineskog izvoza koji je u februaru porastao svega 2,4 odsto u odnosu na isti mesec lane, u poredjenju sa očekivanim rastom od 26,2 odsto. Uvoz je istovremeno povećan 19,4 odsto, takodje manje od tržišnih očekivanja rasta od 32,3 procenta.

Prema podacima kineskog ministarstva trgovine, prošlogodišnji kineski trgovinski suficit je iznosio 183 milijarde dolara, što je manje od suficita od 196 milijardi dolara u 2009. i rekordnih 295 milijardi dolara u 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: