Autogas pojeftinio, gorivo skuplje

Tečni naftni gas pojeftinio je na većini benzinskih pumpi u Srbiji. Nova cena autogasa sada je niža od dva do četiri dinara, u zavisnosti od kompanije.

Izvor: Blic, Novosti

Utorak, 01.03.2011.

00:10

Default images

Litar autogasa poskupeo je za 12 dinara od oktobra do decembra prošle godine.

Njegova cena povećavala se gotovo svake nedelje, a naftaši su to najčešće pravdali oštrom zimom u zapadnoj Evropi. Ali, cena TNG sada je konačno počela da se snižava.

Uvozni evrodizel zasad nije menjao cenu, iako trgovci napominju da bi mogao da poskupi zbog skokova nafte na svetskom tržištu.

Nafta je u ponedeljak neznatno pojeftinila na svetskom tržištu, posle navoda da bi Saudijska Arabija mogla da nadomesti manjak isporuka iz Libije. Ali, to nije pomoglo da cena „brenta“ padne ispod 112,11 dolara po barelu.

Zato domaći naftaši ističu da bi uskoro uvozni evrodizel i evropremijum BMB mogli da poskupe. Pumpe u zemlji zasad nisu menjale cenovnike benzina i dizela.

Uporedo sa tim, nakon preporuke Evropske komisije o izjednačavanju akciza na naftne derivate, one bi trebalo da budu usklađene sa indeksom potrošačkih cena na malo u prethodnoj godini. To bi dovelo do pojeftinjenja goriva evro kvaliteta, ali i do poskupljenja onih iz domaće proizvodnje.

Benzin BMB 95 bio bi skuplji oko četiri dinara, dok bi evrodizel na primer mogao da bude jeftiniji za isto toliko. U svakom slučaju, procenjuje se da bi na ovaj način derivati bili jeftiniji u proseku 1,6 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: