Država pritiska sud oko restitucije

Ustavni sud po službenoj dužnosti nije pokrenuo ocenu ustavnosti Zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama, niti je neko nadležan podneo predlog.

Izvor: Novosti

Utorak, 22.02.2011.

00:09

Default images

Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju, kaže da su ustavnom sudu podnete samo dve inicijative građana zbog navodne diskriminacije, jer je Zakonom predviđen povraćaj imovine samo crkvama i verskim zajednicama, a ne građanima, zadužbinama, Univerzitetu.

"Već je bilo nekoliko sličnih inicijativa i Ustavni sud ih je sve odbacio uz obrazloženje da se vraćanje imovine može urediti u više zakona", kaže Antić. "Prema tome, čekanje nove odluke Ustavnog suda nije pravi razlog za nedonošenje opšteg zakona o restituciji. To što se nadležni iz Ministarstva finansija pozivaju na inicijativu dva građanina smatramo pritiskom i nepotrebnim prebacivanjem tereta odlučivanja o modelu restitucije na Ustavni sud, sa direktnom sugestijom kako to da se uradi. Vlast želi od suda da donese odluku kojom bi ukinuo naturalnu restituciju i predvideo samo obeštećenje", navodi on.

Nedavno su zabrinutost zbog nedozvoljenog uticaja izvršne vlasti na Ustavni sud izrazile sve tradicionalne crkve i verske zajednice. Zbog opstrukcije primene Zakona o povraćaju imovine verskim zajednicama zatražili su, kako saznajemo, i prijem kod predsednika Borisa Tadića.

"Pojedine verske zajednice su najavile da će pravdu potražiti pred Sudom u Strazburu ukoliko država nastavi sa pritiscima i opstrukcijom", kaže Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: