Lisovolik: Od Vlade zavisi 2011.

Iduća godina ne mora nužno biti teža nego 2010. Kakva će biti 2011. zavisi od poteza Vlade i NBS, kaže stalni predstavnik MMF u Beogradu Bogdan Lisovolik.

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

00:12

Default images

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju je dodao da će 2011. biti "jedna teška godina, ali ne nužno teža od 2010. godine".

On je kazao da će puno toga zavisiti od poteza Vlade Srbije, Narodne banke, preduzetničke aktivnosti i od samih građana u naporima da sebi obezbede bolju budućnost.

"Neće biti jednostavno okruženje za rad, ali (2011. godina) može da bude bolja nego prošla", rekao je Lisovolik i dodao da će najveći izazov za Vladu u narednoj godini biti da poboljša okruženje za poslovanje, kako bi se podstakao preduzetnički duh.

On je naveo da uslovi za privatni sektor moraju da budu radikalno promenjeni, kao što je to svojevremeno urađeno u Slovačkoj kada je uveden samo jedan šalter za sve administrativne poslove preduzetnika.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće obuzdati dvocifrenu inflaciju, Lisovolik je rekao da "visoka inflacija jeste razlog za brigu, ali nije razlog za paniku".

On je ocenio da će inflacija u prvoj polovini 2011. godine verovatno biti 12, plus-minus dva odsto, "ali postoji potencijal da se spusti čak i na 4,5 odsto do kraja godine", što je cilj NBS za narednu godinu.

Lisovolik je rekao da postoje dva razloga za optimizam, kad su u pitanju planovi da se inflacija snizi u narednoj godini. Uz podsećanje da je inflaciju u 2010. najviše podstaklo poskupljenje hrane, on je objasnio da će cene hrane padati ukoliko Srbija u 2011. godini bude imala normalnu žetvu žitarica, a to će onda uticati na pad indeksa potrošačkih cena.

Drugi razlog za optimizam je povećanje referentne kamatne stope NBS, koje je uticala na stabilizovanje kursa dinara i smanjenje inflatornog pritiska, objasnio je Lisovolik.

Pare od Telekoma za kredite i puteve

Odgovarajući na pitanje da li će kapital od prodaje dela Telekoma Srbija biti dovoljan za oporavak domaće privrede, Lisovolik je rekao da će ta prodaja na neki način pomoći, "ali ne dovoljno pod ovim uslovima".

"Nade Srbije ne treba da leže u privatizaciji društvene svojine, ali leže u nekoj meri", kazao je Lisovolik i naveo da Telekom treba prodati najboljem ponuđaču, koji će doprineti da razvoj telekomunikacionog sektora u Srbiji bude mnogo dinamičniji.

Stalni predstavnik MMF-a je ocenio da bi novac od prodaje dela kapitala Telekoma najbolje bilo utrošiti u otplate najskupljih stranih kredita, a drugi deo novca uložiti u izgradnju preko potrebne infrastrukture u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: