Rast industrijske proizvodnje 3,4 %

Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu je bila 3,4 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, ali je prema proseku iz 2009. bila manja za 0,1 odsto

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.09.2010.

11:56

Default images

Od januara do avgusta je u poređenju sa istih osam meseci 2009. ostvaren rast industrijske proizvodnje od 4,7 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po sektorima, u avgustu je rast na godišnjem nivou zabeležen u vađenju rude i kamena, od 11,5 odsto, i perađivačkoj industriji, od pet procenata, dok je u proizvodnji i distribuciji električne energije, gasa i vode ubeležen pad od pet odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju rast u proizvodnji intermedijarnih proizvoda osim energije, od 6,9 odsto, kapitalnih proizvoda, od četiri odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, od 2,7 odsto, i energije, od 2,2 odsto.

Pad je u avgustu ove u poređenju sa avgustom prošle godine registrovan u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, od 7,1 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u avgustu 2010. u odnosu na isti mesec 2009. porastao je u 19 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje imaju učešće od 65 odsto. Pad je ubeležen kod deset oblasti.

Avgustovskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli povećanje proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, derivate nafte, prehrambenih proizvoda, duvanskih proizvoda i mašina i uredjaja.

Uključujući industrijsku proizvodnju malih preduzeća, koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja u avgustu ove godine u odnosu na prosek 2009. kod ukupne industrijske proizvodnje je bila veća za 0,3 odsto a kod preradjivačke industrije za procenat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: