NIS pokriva 60 % tržišta evrodizela

Naftna industrija Srbije će posle završetka modernizacije Rafinerije nafte Pančevo 2012. godine proizvoditi gorivo u skladu sa evropskim standardima.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

10:53

Default images

Zahvaljujući tehničko-tehnološkim unapređenjima na rafinerijskim postrojenjima, NIS iz meseca u mesec povećava proizvodnju evro dizela, saopšteno je iz NIS-a.

Uredba o zabrani uvoza goriva u Srbiji ne obuhvata jedino evrodizel, čiji je uvoz slobodan. Uredba bi, po sporazumu o prodaji većinskog udela NIS-a Gaspromnjeftu trebalo da bude ukinuta 1. januara 2011.

Ta naftna kompanija, kako saopštavaju iz NIS-a, poseduje kapacitete za proizvodnju više od 50.000 tona evrodizela mesečno.

Te količine su dovoljne da podmire više od 60 odsto ukupnih potreba domaćeg tržišta. U dva postrojenja Rafinerije nafte Pančevo može da se proizvede više od 30.000 evro dizela mesečno, dok je kapacitet postrojenja za proizvodnju evro dizela u Rafineriji nafte Novi Sad je veći od 20.000 tona mesečno.

Kako navode u toj kompaniji, evro dizel koji proizvodi NIS je gorivo po najstrožim evropskim standardima, što znači da sadrži najviše 10 ppm sumpora.

Reč je, kako dodaju, o gorivu visokog kvaliteta kod koga je primaran ekološki aspekt, s obzirom da minimalno zagađuje životnu sredinu i to ne samo na prostoru gde se evrodizel proizvodi već i svuda gde se koristi.

Pored ekološkog efekta, evrodizel ima i pozitivan uticaj na rad motora i katalizatora u višegodišnjoj eksploataciji, čime produžava vek trajanja automobila i obezbeđuje optimalan odnos snage i potrošnje.

Osim u process proizvodnje, NIS ulaže i u osavremenjavanje laboratorijske opreme i uvodi nove metode ispitivanja, što uz kontrolu kvaliteta goriva na benzinskim pumpama, obezbeđuje sigurnost kupcima na domaćem tržištu, tvrde u NIS-u.

NIS prodaje evro dizel na 440 benzinskih pumpi u Srbiji, što je skoro 94 odsto maloprodajnih objekata NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: