Vlada nema jasnu strategiju za Jat

Vlada novim potezima pokazala da još nema strategiju za budućnost ”Jat ervejza”. Izvršna vlast predlaže zajam, a istovremeno pravi novu kompaniju.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 30.09.2010.

00:09

Default images

Vlada Srbije bi konačno trebalo da se opredeli i jasno javnosti saopšti kakvu je sudbinu namenila “Jat ervejzu”.

Hoće li država da formira novu aviokompaniju, što bi značilo da stari Jat ide u stečaj ili će u posrnulog prevoznika “ubrizgati” 51,5 miliona evra kredita ne bi li ga podigla na noge. Logično, jedno sa drugim ne ide, a čini se da Vlada Srbije upravo to radi.

Krajem prošle godine iz Nemanjine 11 obećane su državne garancije za zajam od 40 miliona evra. Taj novac Jat je trebalo da uloži najpre u obnovu zastarele flote, odnosno popravku aviona. Odjednom cifra se penje za još 9,5 miliona evra za osposobljavanje flote i popravku motora i još dva miliona evra za zakup dve letilice novije generacije. Naravno, postavlja se pitanje gde onda odlazi 40 miliona evra? Zvanično u revitalizaciju aviokompanije, šta god to značilo.

U svakom slučaju u Jatu je kredit očekivan početkom ove godine, što je mora se priznati i jedino logično, da bi se flota spremila za letnju sezonu. Raspisan je tender, izabrane za kreditora Sosiete i Unikredit banka. Ali, od kredita - ništa.

A, onda “Turkiš erlajns” predlaže rešenje za Jat. Jedini način da se država “oslobodi” ovog gubitaša je da formira novu, zdravu aviokompaniju u koju će da uloži Jatove linije, deo flote i deo zaposlenih, koje će izabrati na konkursu.

Za novu kompaniju tražiće se strateški partner, a starom Jatu ostaje deo imovine, dugovi i višak zaposlenih. U aprilu ove godine Vlada donosi zaključak o formiranju nove kompanije i do kraja oktobra izabraće konsultanta koji taj posao treba da završi zajedno sa izborom strateškog parnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: