Gas i grejanje skuplji za 14 odsto?

Ministarstvo energetike, predstavnici toplana, NIS-a i Srbijagasa dogovoriće se tokom nedelje o poskupljenju gasa i grejanja u Srbiji, kaže Nikola Rajaković.

Izvor: Politika, Press

Četvrtak, 30.09.2010.

00:08

Default images

Rajaković, državni sekretar u Ministarstvu energetike, kaže da još nije odlučeno u kojem bi procentu mogao da poskupi gas i da će to biti jedna od tema razgovora.

Iz Srbijagasa poručuju da bi gas za domaćinstva trebalo da poskupi 13 odsto, dok bi za toplane poskupeo 14 odsto. U Udruženju toplana, međutim, tvrde da bi to automatski diglo i cenu grejanja.

Milovan Lečić iz Udruženja toplana kaže da će toplane morati da podignu i cene grejanja ukoliko poskupi gas. "Neminovnost je da ako dođe do većih cena gasa, poskupi i grejanje! Ne mogu da kažem da li će to biti tih 14 odsto koliko se pominje u Srbijagasu, ali sigurno u onoj meri koliko gas bude uticao na troškove. To je stvar lokalnih uprava i toplana", izjavio je Lečić.

Rajaković objašnjava da su "toplane zabrinute zbog povećanja cene mazuta, tako da su njihovi budžeti napregnuti, a mnogi su i u minusu. Poskupljenje gasa izazvalo bi dodatne troškove. Glavni problem je što ugovori o kupovini gasa ne dozvoljavaju odlaganje plaćanja, pa bi gas morao da poskupi u određenom procentu".

Istovremeno, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ponavlja da Srbijagas i vlada neće dozvoliti da se građani naredne grejne sezone smrzavaju. On kaže da će gasa biti dovoljno i količine nisu problem, ali da je pitanje ko će i pod kojim uslovima taj gas da plati, budući da je Srbijagas već prezadužen.
"Ukoliko stepen naplate ne bude povećan a ne dođe ni do korekcije cene gasa, Srbijagas može svoja zaduženja da kreditira do februara. Za period posle toga država mora da kaže na koji način firma može da se zadužuje i finansira povlačenje novih količina gasa. Međutim, čak i da stepen naplate od toplana bude 100 odsto, one će i tad platiti tek polovinu svojih potraživanja Srbijagasu. Tako da samo to nije dovoljno da bi se pokrili dugovi koje Srbijagas ima zbog nemogućnosti da naplati isporučeni gas", pojašnjava Bajatović.

Upitan kako očekuje da ovom cenom gasa stimuliše krajnjeg potrošača da uvede i greje se na gas (ukoliko cena gasa za domaćinstva bude veća za 13 odsto, kubni metar gasa biće oko 41,3 dinara), ako je u ovom času grejanje na struju, drva i ugalj jevtinije, Bajatović kaže da je razlog tome nerealno niska cena struje, ali da ona ne može takva da ostane zauvek.

"Ulaskom Srbije u Evropsku uniju, cena struje u Srbiji više neće biti socijalna kategorija, već znatno viša, tako da grejanje na struju neće biti ekonomično kao sada. Osim toga, očekuje se da industrija ponovo počne da radi punom parom što će, svakako, povećati potrebu za gasom. Novim paritetima cena domaćinstvima će biti jasno kada stave sve na papir da im je najpovoljnije i najudobnije da se greju na gas, zbog čega i treba nastaviti s gasifikacijom Srbije", kaže Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: