Odluka suda "tera" investitore

Ustavni sud utvrdio je neustavnim član Zakona o planiranju i izgradnji, koji omogućava da se korisnik nepokretnosti upiše kao vlasnik uz određenu nadoknadu.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2010.

16:00

Default images

Sporan u tom članu, prema odluci suda, jeste rok od godinu dana u kojem bi opština trebalod a donese odluku o tome da li je moguće da se korisnik upiše kao vlasnik.

Prema odluci najvišeg suda u zemlji, pravo korisnika ne može zavisiti od toga koliko je efikasna jedinica lokalne samouprave.

U Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja za B92 kažu da to neće bitno izmeniti suštinu zakona i Odredbu o konverziji prava korišćenja u pravo vlasništva. To zapravo znači da će rok da opštine donesu rešenja zapravo biti produžen. Rok do kojeg su opštine morale da donesu odluku o pravu korisnika nepokretnosti da se upiše kao vlasnik prema do sada važećoj odredbi ističe 11. septembra. Svi korisnici nepokretnosti koji još nisu dobili pozitivan odgovor opštine, posle doluke Ustavnog suda, mogu da odahnu.

Pomoćnica ministra Aleksandra Damjanović Petrović izjavila je za B92 da će svi slučajevi konverzije biti nastavljeni, a građani koji treba da plate naknadu, to će morati da učine.

Neka strahovanja zbog ocene Ustavnog suda, međutim, već postoje. Tako, sekretar Odbora za građevinarstvo Privredne komore Goran Rodić smatra da bi odluka suda mogla da utiče na smanjenje broja stranih investitora u Srbiju jer bi opštine mogle da iskoriste odluku Ustavnog suda tako što će da odugovlače sa donošenjem odluka.

U Udruženju građana za povraćaj oduzete imovine ceo zakon i mogućnost da se korisnik upiše kao vlasnik, uz tržišnu nadoknadu, smatraju spornim, pre donošenja zakona o povraćaju imovine. Mile Antić iz tog udruženja uveren je da suspenzija člana odredbe o konverziji ustvari ukazuje, kako kaže, na prave naručioce Zakona o izgradnji.

Zakon o planiranju i izgradnju između ostalog će omogućiti da se i zemljište Luke Beograd i tržnog centra MPC upišu kao privatno vlasništvo, uz tržišnu nadoknadu, pošto su te firme do sada bili korisnici zemljišta, o čemu je dosta reči bilo i u vestima B92 i u emisiji Insajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: