Vlada preuzima plan ekonomista

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je novi strateško-reformski pravac u ekonomskoj politici zemlje, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

11:54

Default images

Premijer je najavio reforme na osnovu informacija da tim ekonomskih stručnjaka razvija strategiju razvoja naše zemlje posle krize, saznaje Danas.

Prema pisanju Danasa, nekoliko ekonomskih stručnjaka radi na projektu izrade strateškog plana, a njihovi predlozi svideli su se i prvom čoveku Vlade.

Kako objašnjava izvor Danasa, reč je o dvema grupama ekonomista koji rade na projektu osmišljavanja privrednog razvoja Srbije nakon krize.

Jedan od savetnika premijera učestvuje u tom radu pa su tako početne ideje stigle i do Nemanjine 11.

Ekonomisti imaju obavezu da projekat završe do septembra (s obzirom na to da je izrada pomognuta od strane nekih međunarodnih organizacija) zbog čega je očigledno i premijer najavio obelodanjivanje novog strateško-reformskog pravca u tom mesecu.

Međutim, kako navodi, strateški dokument tek je u radnoj fazi. Obavljaju se prezentacije i interne diskusije na stručnom nivou tako da rešenja još nisu razmatrana na političkom nivou.

Osnovna tema dokumenta su mere koje bi trebalo preduzeti i projekcija kako bi izgledao privredni rast posle krize.

Tako jedna od grupa ekonomista pravi projekcije koliko je mogući rast, kako bi rasla potrošnja, investicije i izvoz, dok druga grupa osmišljava politike, pre svega u sferi fiskalnog prilagođavanja, a biće dotaknuta i monetarna politika, kao sektorske politike, odnosno šta bi trebalo raditi u sferi energetike, transporta, telekomunikacija i drugih.

Izvor Danasa iz Vlade Srbije tvrdi da javnost ne bi trebalo da očekuje neke spektakularno nove ideje jer mnoge od njih uveliko cirkulišu u javnosti i sada su uglavnom skupljene na jednom mestu.

Orijentacija u daljem privrednom razviju biće na izvoz, investicije i štednju i to je ta linija koja se promoviše već duže vreme, kaže naš sagovornik.

On pojašnjava da je reč o reformama koje će dejstvo imati u srednjem roku.

Kako kaže, bilo je komentara da se osmišljava plan kojem je prvenstveni cilj punjenje budžeta, ali to demantuje i tvrdi da će se efekti videti u sledećih pet godina (što je takođe u skladu sa najavom premijera). Tu je poreska reforma, fiskalna pravila za smanjenje javne potrošnje i deficita, kao i kontrolu javnog duga, navodi naš sagovornik.

On dodaje da je ideja strategija da se konačno uradi ono što bi trebalo da se uradi u ekonomskoj politici zemlje. Još ćemo da diskutujemo i i možda će neke stvari da se izoštre ili da dođu nove ideje, dodaje on.

Poreska reforma

U strateškom dokumentu ići će se i u pravcu poreske reforme. Prema saznanjima Danasa, stručnjak koji je zadužen za taj deo strategije, zalaže se za povećanje poreza na dodatu vrednost uz bitno smanjenje opterećenja zarada što je u skladu sa idejama ministarke finansija.

Taj projekat ekonomski stručnjaci nisu radili za Vladu već je to rađeno kao projekat za koji su dobili podršku od međunarodnih organizacija i izgleda da se Vlada za to zainteresovala. To nije njen program, naglašava izvor Danasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: