Jura počela rad sa 150 radnika

U fabričkim halama kompanije Jura u Rači je počela rad prva grupa od 150 proizvodnih radnika koji će se u toku ove sedmice, uglavnom, obučavati za taj posao.

Izvor: Beta

Utorak, 04.05.2010.

15:02

Default images

Koordinator za kadrovska pitanja u toj kompaniji Ivana Radović kaže da će, posle obuke tih radnika, uslediti i probna proizvodnja eleketričnih instalacija za automobilsku industriju, ali i novi krug obuke još 150 radnika.

Proizvodne mašine u fabrici "Zastava elektro" stale su u februaru prošle godine kada je počeo višemesečni strajk radnika koji su tražili isplatu zaostalih zarada, ali i poništenje privatizacije, jer, kako su tvrdili, poslodavac je sve manje posla obezbedjivao radnicima. Prvih 150 proizvodnih radnika koji su danas počeli rad većinom su žene sa područja opštine Rača koje su bez posla, a do pre deset godina radile su u fabrici "Zastava elektro", koja je sada u vlasništvu južnokorejske kompanije Jura.

Radnici "Zastave elektro" koji su mesecima protestovali, u velikoj većini nisu zainteresovani za rad u novoj kompaniji, zbog, kako navode, nesigurnosti posla i oni su se izjasnili za socijalni program. Samo njih osam je izrazilo želju da radi u kompaniji Jura.

Predsednik Samostalnog sindikata "Zastave elektro" Slobodan Gajić kaže da su od "nadležnih dobili obećanja da će socijalni program uz otpremnine od 300 evra po godini staža biti realizovan do kraja ovog meseca".

Gajić je naveo i da delegacija sindikata pregovara sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije oko isplate zaostalih zarada za šest meseci. Te zarade, tvrdi Gajić, radnici nisu dobili do kraja aprila, zbog čega će, kako navodi, ako do sutra pare ne budu na račune radnika, oni blokirati ulaz u kompaniju Jura.

Imovina fabrike "Zastava elektro" prodata je u aprilu ove godine, posle poništenja neuspešne privatizacije i višemesečnih blokada i protesta radnika koji su tražili isplatu zaostalih zarada, uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, ali i pokretanje proizvodnje.

Kompanija Jura kupila je 12. aprila fabriku iz Rače za oko tri miliona evra, uz obavezu da investira oko osam miliona evra i zaposli oko 1.000 radnika. Prema najavama poslovodstva, oko 90 odsto proizvodnje će se izvoziti, najveći deo za Hjundai i Kia motors. Prema ugovoru sa Ministrastvom ekonomije, svako novootvoreno radno mesto Srbija će dotirati sa po 4.500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: