Cvetković: Povoljan kredit Rusije

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže za B92 da je Rusija obećala Srbiji zajam od milijardu evra, pod povoljnim uslovima.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 14.10.2009.

10:50

Default images

Od te sume, oko 200 miliona predviđeno je za pokrivanje budžetskog deficita, a ostatak za projektne zajmove. On je naveo i da ta pozajmica nije uslovljena produžavanjem monopola NIS na tržištu derivata u Srbiji nakon 2010. Premijer je dodao da srpska vlada nije dobila nikakav precizan papir o uslovima pozajmice, ali je naglasio da je rečeno da će on biti odobren pod povoljnim uslovima.

Cvetković je istakao da je za Srbiju povoljan svaki kredit koji je niži od cene kapitala koji plaća naša država. Kako je objasnio prihvatljiva je svaka pozajmica čija se kamata kreće u visini euroribora, plus tri do četiri odsto.

Premijer je negirao da je dobijanje pozajmice uslovljeno produžavanjem monopola NIS -a na tržištu naftnih derivata, koje NIS ima do kraja 2010. godine. "Ne treba produžavati monopol. Mi smo preuzeli obaveze koje moramo da ispunimo", rekao premijer i naglasio da bi produžavanje monopola ugrozilo Evropske integracije Srbije.

Ruski predsednik Dimitrij Medvedev dolazi u Srbiju 20. oktobra i prema najavama, tada bi zvanično trebalo da bude objavljeno da će Srbija dobiti od Rusije zajam od milijardu evra. Tada se očekuje i objava detaljnijih uslova kreditiranja kao što su visina kamate, grejs period i period otplate pomenutog kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: