Gubitak NBS 100 miliona evra

Narodna banka Srbije je na kraju prošle godine imala gubitak od 8,2 milijarde dinara, a kapital centralne banke je iznosio 1,9 milijardi dinara.

Izvor: Beta

Utorak, 01.07.2008.

13:22

Default images

U godišnjem izveštaju NBS guverner Radovan Jelašić navodi da je centralna banka u 2007. godini imala troškove od 20,5 milijardi dinara "po osnovu sterilizacije viška likvidnosti", odnosno mera koje preduzimala da bi obuzdala inflaciju.

"I pored tih mera, NBS ne bi imala gubitak da, zbog promena kursa dolara prema dinaru, negativne kursne razlike nisu bile 14 milijardi dinara", istakao je Jelašić.

U 2007. godini NBS je, drugu godinu zaredom, ostvarila planirani cilj - bazna inflacija, koja je iznosila 5,4 odsto, bila je u rasponu od četiri do osam odsto, koji je utvrdio Monetarni odbor.

Devizne rezerve NBS su na kraju prošle godine iznosile 14,2 milijarde dolara i povećane su za 2,3 milijarde dolara u odnosu na kraj 2006. godine.

Inostranim kreditorima je otplaćen dug u vrednosti 598,9 milioan dolara, uključujući i prevremenu otplatu dela duga prema Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 231,9 miliona dolara.

Reviziju finansijskog izveštaja NBS za 2007. godinu uradila je revizorska kuća KPMG, koja je dala pozitivno mišljenje o njegovoj istinitosti i objektivnosti.

Izveštaj je u celini objavljen na sajtu centralne banke www.nbs.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: