Manjak u budžetu za tri meseca?

Ministar finansija Mirko Cvetković kaže da će Srbija morati da se zadužuje ukoliko uskoro ne stignu strane investicije ili se ne realizuju neke od velikih privatizacija

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2008.

09:15

Default images

Cvetković je rekao da će za tri meseca u državnoj kasi biti manjka novca ukoliko do tada ne dođe do većih privatizacija, pa će država morati dodatno da se zaduži, kako bi nadomestila novac koji je planiran od privatizacija.

Usled takvog stanja u budžetu i rasta cene energenata, inflacija bi mogla dostići 12 procenata, rekao je ministar finansija, slažući se s procenama centralne banke.

Cvetković je, u izjavi za RTS, ocenio da bi problem sa nedostatkom novca mogao da se izbegne ukoliko se završi neka od privatizacija, poput NIS-a ili RTB-a Bor.

To za sada nije realno, rekao je on i podsetio da je prodaja NIS-a deo energetskog sporazuma sa Rusima, a za RTB Bor se radi nova strategija nakon dva propala tendera.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, do kraja 2008. godine planirano je objavljivanje javnog poziva za tendersku prodaju još 49 društvenih preduzeća, ali bi se prihodi od njihove eventualne prodaje u budžetsku kasu slili tek u 2009.

I akcije Telekoma bi trebalo da se pojave na berzi krajem 2008. godine, ali bi, kako je najavljeno, novac prikupljen od njihove prodaje otišao kao investicija u razvoj Telekoma.

Zec: Rešiti smanjenje rashoda u budžetu

Zec: Možemo oèekivati redukciju uspešnih privatizacija, kao i prihoda u budžetu, a ono što je kljuè su nove investicije u industrijski sektor
Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec izjavio je da je u industrijskom sektoru preostalo malo privatizacija i da je teško očekivati neku veću prodaju do kraja godine. On smatra i da je od velikog značaja za buduće budžetske prilive novca kakav će se koncept primeniti u privatizaciji javnog sektora (Telekom, Jat, NIS...).

Komentarišući izjavu ministra finansija Mirka Cvetkovića da će se u septembru pojaviti deficit likvidnosti ukoliko ne dođe do neke velike privatizacije, Zec je naveo da kada je reč o javnom sektoru postoje dva modela privatizacije, od čije će primene zavisiti budući privatizacioni prihodi.

"Jedan je da prodate manjinski ili većinski deo i da na taj način dobijete novac u budžet ili da idete na javnu ponudu akcija (IPO), tako što ćete animirati strane i domaće invesitore da dokapitalizuju te firme", rekao je Zec i dodao da smo se odlučili za treći model koji predstavlja neku vrstu "državnog aranžmana" i koji ne obećava velike prihode.

Zec je naglasio da ključno pitanje u ovoj situaciji nije traganje za prihodima, već traženje rešenja za smanjenje rashoda u budžetu. "Ovde se sve svodi na borbu ko će zahvatiti veći deo sve manjeg kolača", ocenio je on.

Zec je procenio i da će u narednom periodu biti nastavljen trend loših aukcija i tendera zbog toga što je sve lošija ponuda preduzeća za prodaju, a, s druge strane, što se politička situacija u zemlji komplikuje. On smatra da nijedna od velikih 70 fabrika koje su činile okosnicu razvoja nije uspešno privatizovana, među kojima su i "Prva Petoletka", "Magnohrom", "Lola korporacija", "Ei Niš"...

Zec je dodao da je nedostatak investicija u eksportnu industriju doveo do lošeg stanja privrede u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: