Utorak, 11.03.2008.

10:04

Džinić: Tenderi i aukcije po planu

Najavljeni parlamentarni izbori neće zaustaviti proces privatizacije društvenih preduzeća, kaže Vesna Džinić.

Izvor: Danas

Default images

„Prodaja društvenih preduzeća biće realizovana prema već utvrđenoj dinamici kako bi do kraja godine bio ispoštovan zakonski rok za privatizuju. Drugim rečima, tenderi koji su u toku, neće se odlagati, a ni termini već objavljenih aukcijskih prodaja neće biti pomerani, kaže direktorka Agencije za privatizaciju vesna Džinić.

Ona je navela da za sada nema naznaka da je opalo interesovanje domaćih ili stranih potencijalnih kupaca, koji su već najavili učešće u privatizaciji nekih preduzeća.

„Ovih dana, na primer, očekujemo delegaciju kineskog proizvođača automobila FAU, koji žele detaljnije da se upoznaju sa stanjem u Zastavinoj fabrici automobila, a dolazak u kragujevačku fabriku najavili su i predstavnici jedne austrijske kompanije“, navodi Džinićeva.

Istina je, međutim, da na spisku Agencije nema još mnogo atraktivnih preduzeća, a najviše se očekuje od prodaje Zastave, novosadske Luke i sajmova u Beogradu i Novom Sadu.

Ostala preduzeća, među kojima su Budimka, Preduzeće za vodne puteve Ivan Milutinović, Lola sistem, Elektronska industrija Niš ili Fabrike kablova iz Jagodine, uglavnom su opterećena obevezama i hendikepirana zbog višegodišnje stagnacije koja je rezultirala gubitkom tržišta i tehnološkim zaostajanjem u oblasti u kojoj posluju.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Agenciji za privatizaciju smatraju da do kraja godine, kada ističe zakonski rok za privatizaciju svih društvenih preduzeća, taj posao treba i obaviti. Razlog više za to je što će do izbora da funkcioniše tehnička vlada, koja bi trebalo da se drži te zakonske obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: