SB: Za Srbiju 600 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Strategiju partnerstva za Srbiju od 2008. do 2011. godine.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.12.2007.

14:20

Default images

"U naredne četiri godine Banka planira da srpskoj vladi stavi na raspolaganje oko 600 miliona dolara pod istim ili povoljnijim uslovima nego što Srbija može da dobije iz drugih izvora", najavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej (Simon Gray).

Svetska banka će se u sklopu Strategije fokusirati na tri prioriteta u Srbiji od kojih je prvi podsticanje razvoja zasnovanog na dinamičnom privatnom sektoru u cilju daljeg povećanja prihoda i približavanja nivoima u Evropskoj uniji.

Obezbeđenje mogućnosti da širi delovi društva osete dobrobiti privrednog rasta drugi je prioritet Banke u Srbiji, a treći je upravljanje rizicima usled zagađenja prirodne sredine i kod elementarnih nepogoda.

"Svetska banka će kroz Strategiju podržati napore srpske vlade da nastavi sa ekonomskim uspesima i iskoristi šansu za budućnost", rekla je direktor i regionalni koordinator za jugoistočnu Evropu Svetske Banke Orsalija Kalanzopulos.

Ta suma će doći na 740 miliona dolara koje je Svetska banka obezbedila srpskoj vladi od 2001, uglavnom u formi koncesionalnih zajmova.

Međunarodna finansijska korporacija, afilijacija Banke, takodje je predvidela znatne investicije u Srbiji, uz gotovo 340 miliona dolara uloženih do sada.

Istovremeno je Agencija za multilateralne garancije investicija (MIGA) obezbedila garancije veće od 425 miliona dolara i ispitaće dalje mogućnosti za podršku stranih ulaganja kojima se promovišu rast i zapošljavanje.

Inače, direktori Svetske banke pozdravili su nedavno parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i istakli da je Srbija učinila značajan pomak od kako je 2001. postala članica Banke, navodi se u saopštenju globalnog kreditora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: