Nafta još skuplja, dolar pao

Nafta je na berzi u Njujorku dostigla novu rekordno visoku cenu, od 89 dolara po barelu.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2007.

19:39

Default images

Cena nafte je skočila na vest da je turski parlament odobrio zahtev vlade da se turskim vojnicima dozvoli ulazak u severni Irak, radi obračuna sa kurdskim pobunjenicima.

Premda je turski premijer Tajip Redžep Erdogan izjavio da dozvola parlamenta za vojnu akciju ne znači da će ta intervencija biti odmah sprovedena u delo, trgovci naftom strahuju od mogućeg poremećaja isporuka glavne energetske sirovine uoči sezone pojačane zimske potrošnje.

Laka američka nafta za novembarsku isporuku je na vest iz Ankare poskupela na berzi u Njujorku više od jednog dolara, na 89 dolara, a potom se povukla na 88,69 dolara, iako je najnoviji vladin izveštaj pokazao rast zaliha sirove nafte u SAD tokom protekle sedmice za 1,8 miliona barela, više nego što su analitičari očekivali.

Sedmi dan zaredom berzanska cena nafte raste. To poskupljenje je izraženije na američkim berzama, dok je na berzi u Londonu nafta "brent" danas poskupela 25 centi, na 83,80 dolara za barel.

Prema oceni trgovaca, na poskupljenje nafte utiče i spekulativna aktivnost investicionih fondova koji igraju na kartu još viših cena te sirovine.

Na berzama je istovremeno zabeležen osetan pad kursa dolara kada je američko Ministarstvo trgovine saopštilo da je izgradnja novih kuća u SAD pala u septembru za 10,2 odsto, odražavajući velike probleme u stambenom sektoru i na tržištu hipotekarnih kredita, prenele su agencije.

Evro se vratio na nivo viši od 1,42 dolara kada je objavljeno da je izgradnja novih porodičnih kuća u SAD prošlog meseca pala na najniži nivo za 14 godina. Istovremeno je britanska funta ojačala na više od 2,03 dolara.

Prodaja kuća u SAD, koja je pet godina zaredom bila rekordna, opada još od prošle godine, a poslednjih meseci se taj pad produbio zbog pooštravanja uslova za dobijanje kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: