Berza: Nedeljni promet 3,1 mlrd.RSD

Nedeljni promet ostvaren na Beogradskoj berzi u periodu od 6. do 10. avgusta iznosio je 3,1 milijardu dinara.

Izvor: B92

Subota, 11.08.2007.

13:03

Default images

Nedeljni promet berze bio je za 49,8 odsto veći nego prve avgustovske nedelju. U istom periodu zabeleženo je i 6,2 hiljade transakcija, što predstavlja uvećanje od 21,3 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Takođe, u petak, 10. avgusta, na Berzi je obavljena 200 hiljadita pojedinačna transakcija od početka 2007. godine. Jubilarna transakcija bila je 19. po redu u toku dnevnog trgovanja u petak, a obavljena je u trgovanju akcijama preduzeća Bambi Banat a.d. Beograd.

Indeksi Berze zabeležili su pad vrednosti na nedeljnom nivou, i to indeks Beleks 15 za 22,6 indeksnih poena, odnosno 0,78 odsto, dok indeks Beleks lajn beleži pad od 2,81 poena, odnosno 0,1 odsto.

Oba indeksa su u toku nedelje beležili naizmenični pad i porast vrednosti na dnevnom nivou – tako da su porast vrednosti indeksi ostvarili u utorak i četvrtak, a padove u ponedeljak, sredu i petak.

Najtrgovanije akcije u prethodnoj nedelji bile su akcije Soja proteina (SJPT) iz Bečeja, kojima je trgovano u iznosu od 396,9 miliona dinara, dok su se na drugom mestu našle akcije preduzeća sa A Listinga – Energoprojekt holding (ENHL) iz Beograda, kojima je ostvaren promet od 263,9 miliona dinara.

Akcije građevinskog preduzeća Planum iz Beograda (PLNM) zabeležile su osmoprocentni porast cene na nedeljnom nivou, i time se našle na prvom mestu po nedeljnom rastu cena, dok akcije još tri preduzeća beleže rast cene od preko 5 odsto na nedeljnom nivou: Agrocoop a.d. Novi Sad (AGRC), Galenika Fitofarmacija a.d. Zemun (FITO) i Simpo a.d. Vranje (SMPO). Najveći pad cene, od -6,06 odsto zabeležen je za akcije fabrike ulja i biljnih masti Sunce iz Sombora (SNCE), dok se na drugom mestu nalaze akcije preduzeća Radijator iz Zrenjanina (RĐZ).

Od početka godine 94,8 odsto od ukupnog broja transakcija ostvareno je u trgovanju akcijama, dok je preostalih 5,2 odsto obavaljeno u trgovanju obveznicama RS. U poređenju sa celom 2006. godinom, broj transakcija na godišnjem nivou je već premašen za 58,5 hiljada transakcija, odnosno 41,34 odsto.

U nedeljnom trgovanju akcije su učestvovale sa 95,32 odsto, dok je 4,68 odsto prometa ostvareno u trgovanju obveznicama RS. Najveći dnevni obim prometa u posmatranom periodu ostvaren je u petak, kada je vrednost trgovanja iznosila preko 835 miliona dinara.

Interesantno je da su, u toku posmatrane nedelje, strani investitori značajno povećali svoje učešće u trgovanju obveznicama RS, tako da su ostvarili učešće od 43,66 odsto u ostvarenoj vrednosti prometa.

Ukupni nedeljni promet dužničkim hartijama od vrednosti države iznosio je 147,5 miliona dinara, a najtrgovanije su bile obveznice A2014, kojima je trgovano u iznosu od 41,4 miliona dinara. Stopa prinosa na obveznice RS se u petak, 10. avgusta kretala na nivou od 5,40 do 6,08 odsto na godišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: