NBS: Referentna stopa 10,5 odsto

Monetarni odobor Narodne banke Srbije doneo je odluku da snizi referentnu kamatnu stopu za jedan procentni poen.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2007.

17:46

Default images

Referentna kamatna stopa sada iznosi 10,5 odsto, a primenjivaće se od 30. marta. Ova odluka je zasnovana je na procenama da će, uključujući martovsko kretanje cena, bazna inflacija na kraju prvog tromesečja biti na donjoj granici, koji je za ovu godinu predvideo njen nivo između četiri i osam odsto.

To je stvorilo prostor za dodatnu relaksaciju monetarne politike, uz potrebnu obazrivost prilagođavanja referentne kamatne stope nivou koji doprinosi održavanju bazne inflacije u projektovanom okviru za ovu godinu.

Monetarni odbor je imao u vidu i stratešku orijentaciju NBS da dodatno smanji svoje učešće na deviznom tržištu i formalno uvede režim targetiranja inflacije. U poslednja dva meseca NBS je u samo četiri dana bila aktivna na deviznom tržištu, gde je prodala ukupno manje deviza nego što je otkupila od menjača, tako da nije iznenađenje što je održana stabilnost deviznog kursa. Na tu stabilnost nije uticao ni novi način utvrđivanja zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru, prema kojem se od 5. marta kurs formira usklađivanjem ponude i tražnje na celokupnom deviznom tržištu.
Na postepenost smanjivanja referentne kamatne stope, po oceni Monetarnog odbora, upućuju prisutni rizici zbog kojih su inflatorna očekivanja, pre svega u privredi, i dalje iznad ostvarene inflacije. To proističe, kako iz visokog rasta mase zarada, uključujući one u javnom sektoru, tako i zbog još uvek nepoznate fiskalne politike, jer nije utvrđen budžetski i okvir ukupne javne potrošnje za 2007. godinu.

Imajući u vidu da će prema raspoloživim podacima prvo tromesečje biti završeno sa deficitom u javnim finansijama, ukoliko se privremeno finansiranje i u drugom kvartalu bude vršilo na isti način, to upućuje na nastavak ekspanzivne fiskalne politike.

Najveći rizik za projekciju bazne inflacije u narednom periodu, pored navedenih, predstavlja kretanje reguilisanih cena, poput poznatog kod PTT usluga ili najavljenog kod električne energije, a čija ranije projektovana pomeranja u ovom trenutku nisu vremenski precizirana. U projektovanju daljeg inflatornog toka treba imati u vidu da cene naftnih derivata na svetskom tržištu, koje su krajem prošle i početkom ove godine imale dezinflatorne efekte, u poslednja dva meseca imaju suprotnu tendenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: