Volkswagen Golf Sportsvan 1.6 TDI Trendline

Ako vam je potrebno porodično vozilo strogog dizajna, ubedljivog kvaliteta izrade, velike upotrebljivosti u kabini, ekonomičnog motora i relativno bogatom opremom po prihvatljivoj ceni, predlažemo vam da ozbiljno razmislite o novom Golfu Sportsvan.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

21:45

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Auto koji vam predstavljamo je više od Golfa. Prethodnu generaciju fabrika je zvala Golf Plus, a za novi model je spremila malo inovativnije ime - Sportsvan.

U pitanju je MPV verzija nastala na mehaničkoj platformi Golfa (MQB).

Ova platforma je vrlo prilagodljiva, pa konstruktorima nije bio problem da bitno povećaju dimenzije u odnosu na standardnu hečbek varijantu.
Ukupna dužina je povećana za 8,3 centimetra, a visina za 12,8 centimetara. Ono što je najbitnije, a i najteže za promenu u konstrukciji je činjenica da je međuosovinasko rasojanje povećano za 4,6 centimetra.

Ovaj podatak je direktno odgovoran za povećanje prostora za putnike u kabini, naročito za one pozadi.

Za razliku od klasičnog Golfa u kome se sedi vrlo nisko i zavanjeno, sedišta u Sportsvanu su postavljena nešto više, ali još uvek daleko od ekstremnih položaja koja podsećaju na autobuska sedišta, kao kod nekih konkurenata.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4338/1807/1578 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2685 mm
Vozačko sedište može da se podešava po visini i vozač po želji može da spusti sedište vrlo nisko do patosa i tako obezbedi udoban i nezamarajući položaj skoro kao kod klasičnih automobila.

Prostora za kolena na zadnjoj klupi ima na pretek, a dobijen je zahvaljujući kombinaciji položaja tela i povećanog međuosovinskog rastojanja.

Čak i dvometraši imaju prostora na pretek, pa čak i za glavu.
Prtljažnik ima zapreminu od 500 litara kada se klupa nalazi u zadnjem položaju i veći je za čak 120 litara u odnosu na hečbek.

Površina gepeka je gotovo jednaka kao kod klasičnog modela, a veća zapremina je dobijena zahvaljujući većoj visini.

To znači da morate da pažljivo slažete stvari kako biste iskoristili prostor do kraja.
Kada klupu pomerite unapred do limitera, dvadesetak centimetara kao što smo već napomenuli, prtljažnik se povećava za gotovo dvadeset procenata, na 590 litara.

Ako vam zatreba još više prostora, možete da oborite naslon klupe i to parcijalno.

Oboreni naslon nije u idealnoj ravni sa podom prtljažnika, ali to nije velika smetnja. U tom slučaju dobija se koristan prostor od 1.520 litara.

U slučaju da želite da prenesete dugačak predmet, kao poslednja opcija ostaje vam mogućnost da preklopite naslon suvozačevog sedišta, kada dobijate prtljažni prostor dužine gotovo 2,5 metara.
Pored prostora i upotrebljivosti, najvažnija karakteristika automobila je njegova oprema.

Od njenog sadržaja direktno zavisi ne samo aktivna i pasivna bezbednost, već način na koji automobil ostavlja utisak na vozača i putnike.

Automobil sa bogatom opremom svakako će prirediti prijatniji boravak i zabavniju vožnju od identičnog koji je "klot".

Već više puta pisali o sedmoj generaciji Golfa i potezu Volkswagena da promeni svoju politiku. Naime, sada i osnovne varijante Golfa, što važi i za Sportsvan, imaju primetno duži spisak opreme u odnosu na konkurenciju.
Paket pod nazivom Trendline je prvi od tri ponuđena i gotovo je identičan kao kod hečbeka.

On sadrži ne samo osnovne stvari za komfor, već je duboko zalazi u područije koje smo do sada smatrali luksuzom.

Tako se u standardnoj listi nalaze automatski električni pokretači sva četiri prozora, električna parkirna kočnica, električno podešavanje spoljnih retrovizora, automatski dvozonski klima uređaj, centralna brava sa daljinskom komandom, svetla za maglu napred i nazad, radio sa CD-om i ekranom osetljivim na dodir, putni računar, "hil-hold" uređaj i tonirana stakla.
Od beznednosne opreme, tu su ABS, ASR, ESP, frontalni i bočni vazdušni jastuci, kao i vazdušne zavese i jastuk za kolena vozača.

Na testiranom automobilu od dodatna oprema su samo metalik boja i krovni nosači.

Ovako zaokružena oprema, uz odlične materijale u kabini i izuzetnu završnu obradu ostavlja odličan subjektivni utisak na putnike koji osećaju da se voze u nečemu što je daleko iznad proseka u klasi.

Nama su jedino nedostajali parking senzori kako bi opušteno manevrisali na skučenom prostoru.
Automobil koji vam predstavljamo koretao je dobro poznati turbo-dizel zapremine 1.6 litara, koji je za ovu priliku pojačan sa 105, na 110 konjskih snaga.

Obrtni moment je ostao nepromenjen - 250 Nm koji se postižu pri 1500 o/min.

Za porodični automobil taman dovoljno za uglađenu vožnju. Zahvaljujući velikom obrtnom momentu neće vas staviti u problem čak i kada morate naglo da preteknete.

Fabrika deklariše maksimalnu brzinu od 192 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno je 11,3 sekunde.
Uz manji turbo-dizel motor Volkswagen uparuje petostepeni ručni menjač.

On ima vrlo duge stepene prenosa. Peti stepen je čak duži od šestog u menjaču kod dvolitarskog dizelaša.

Prva brzina je duga skoro kao druga u konvencionalnim menjačima, tako da se u gradskoj vožnji koriste skoro uvek druga i treća, retko četvrta. Ovim je posao vozača i stres umanjen.

I pored naglašene visine i mase automobila, potrošnja je još uvek umerena. Prosek testa smo završili sa cifrom od 6,2 litra.

U gradskim uslovima, koju čini mešavina otvorenih bulevara na Novom Beogradu i zakrčenih ulica u centru, Sportsvan troši između šest i po i sedam i po litara u zavisnosti od stila vožnje.

Na otvorenom, pri konstantnih 130 km/h trenutna potrošnja iznosi 6,6 litara.
A sada ono što većinu zanima - vožnja. Ono što pleni celom situacijom je koliko je auto tih, naročito prilikom gradske vožnje.

Buka od vetra pojačava se tek na auto putu, ali je to i dalje daleko od neprijatnog. Volkswagen je očigledno rešio da napravi vrlo udoban porodični auto, pa je i ogibljenje prilično mekano.

Vozač i suvozač imaju gotovo vrhunski komfor, pošto do putnika dolaze tek neprimetne vibracije. Inicijalni udarac je dobro prigušen, a nešto duži hodovo točkova doprinose opštem osećaju ušuškanosti.
Volkswagen Golf Sportsvan 1.6 TDI: zapremina 1598 ccm; snaga 81kW(110KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 250 Nm pri 1500-3000 o/min
Zahvaljujući mekom oslanjanju upravljanje nije oštro.

Od jednog MPV-a i ne treba očekivati sportske vozne osovine, već bezbednost i takvo ponašanje na putu koje vozaču uliva poverenje i na vreme mu sugeriše kada dođe lo limita prijanjanja. U ovim aspektima Golf Sportsvan je odličan.

Cena testiranog automobila iznosi 21. 990 evra u šta nije uračunata doplata za metalik boju i krovne nosače (ukupna cena je 22.547 evra).

Najjeftiniji Sportsvan, opremljen 1,2 TSI motor od 85 KS i Trendline opremom može da se nabavi već za 18.679 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Volkswagen Golf Sportsvan 1.6 TDI Trendline

zapremina motora 1598 ccm
snaga 81kW(110KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 250 Nm pri 1500-3000 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4338/1807/1578 mm
međuos. rastojanje 2685 mm
prtljažnik 500/1520l
rezervoar 50 l
masa 1420 kg
pneumatici 195/65 R 15
maks. brzina 192 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 3,5/3,9/4,5 l/100 km
emisija CO2 101 g/km
Oprema:

Standard: ABS, ASR, ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, jastuk za kolena, automatski el. podizači sva četiri prozora, centralno zaključavanje sa daljinskim, automatski dvozonski klima uređaj, maglenke, radio CD/MP3, USB i AUX utičnice, putni kompjuter, klizna zadnja sedišta, el. podesivi i grejani retrovizori, kožni volan i ručica menjača, termometar spoljne temperature, električna parkirna kočnica, start-stop sistem

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: