Chery Ego Luxury 1.3

Koja vam je prva asocijacija na Kinu? Ako to nije jeftina roba čudnog mirisa onda su to tržni centri u kojima vlada haos.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2008.

16:16

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Sa druge strane, da li ste na televiziji videli kako izgledaju Šangaj i Peking u poslednje vreme? Kao da su sa druge planete. Problem je što su nam Peking, Šangaj ili neki drugi kineski velegradi daleko pa ne znamo puno o stanju u njima.
Dimenzije mm (dužina/širina/visina): 3700 / 1578 / 1527
Izneću vam nekoliko opštih činjenica. Svaki peti čovek na planeti je Kinez. Republika koja je danas najznačajnije uporište komunizma, tokom svoje istorije izumela je barut, kompas, papir i derivat - toalet papir. Fortune cookies nisu tradicionalni kineski proizvod, kako nam to Holivud plasira, već su izum jednog radnika iz San Franciska.

Kineske vlasti ne priznaju trend građanskih sloboda, koji je veoma moderan u svetu poslednjih decenija. Drže se represije i populacione politike. Osim Velikog kineskog zida podigli su i Veliki Firewall kojim cenzurišu protok informacija na internetu. Imaju internet policiju koja nezvanično broji 30 000 pripadnika pomoću kojih uklanja neprikladne sadržaje na blogovima i sajtovima u roku od nekoliko minuta posle objavljivanja.
Zapremina motora ccm: 1297
Da bi sprečili razmenu mišljenja povodom dvadesetogodišnjice demonstracija na Tjenanmenu, cenzori su u periodu od 3. do 6. juna 2009. godine primorali više od 300 sajtova da ugase svoje servere kako bi izvršili „vanredno održavanje“ odnosno, obustavili protok informacija.

Ekonomja Narodne republike drži drugo mesto, odmah iza SAD, a ostvaruje najveći rast na svetu.

Bez obzira na ove činjenice o Kini, kada u Srbiji kupujemo kinesku robu mi i dalje razmišljamo na sledeći način: Kupujem nešto jefino, koristim dok se ne pokvari, tada bacim i ponovo u krug.

To je prihvatljivo, ali za papuče i kupaće gaće. Nikako za kola.
Snaga motora KS/kW: 84/62; Maksimalni obrtni moment Nm: 114/3500-4500 obrtaja u min
Kineska invazija našeg automobilskog tržišta počinje modelom Chery Ego Luxury. Chery ima dugoročnu misiju da promeni percepciju domaćih kupaca o tome da je sva kineska roba jeftina i da je lošeg kvaliteta. Chery Ego košta 7 490 evra.

Ego spolja izgleda sasvim moderno. Zaobljenog je oblika, ima velike farove koji se protežu između krila i haube, skladno uklopljen prednji spojler, crne krovne nosače, branike, brave i retrovizore u metalik boji vozila, svetla za maglu, aluminijumske felne… sve ove stavke spadaju u serijsku opremu.

Da biste tačno mogli da pomoću fotografija sagledate dimenzije Cheryja Ego, najbolje je da pogledate kolika je registarska tablica u odnosu na ostatak auta. To vam uvek može biti parametar.
Zapremina rezervoara l: 43
Stajao sam pored ovog automobila, posmatrao ga i nisam znao šta tačno da očekujem od trenutka u kojem ću zakoračiti u njegovu unutrašnjost.

Spisak opreme dovoljno je dugačak da ispuni list A4 formata koji sam držao u ruci i trebalo bi da uliva poverenje i nagoveštava komfor: dva vazdušna jastuka, audio uređaj koji reprodukuje mp3 fajlove na koji možete prikačiti i USB. Klima uređaj je takođe na spisku opreme. ABS+EDB, elektropomična stakla, putni računar, parking senzori…

Dokle god niste viši od metar i devedeset moći ćete da vozite ovaj auto bez problema. Pomeranje prednjih sedišta je ograničeno tako da garantuje prostor putnicima na zadnjoj klupi. Ja nosim preko 195cm pa mi je ta činjenica zaista otažavala pronalaženje komotne pozicije za upravljačem.
Enterijer je dvobojan i u kombinaciji koju ja do sada nisam video: sivo – žuta i deluje prilično zanimljivo. Neobično je da je i B stub čitavom svojom visinom presvučen istom tkaninom koja je upotrebljena za sedišta. Na svim automobilima taj prostor je rezervisan za plastiku. Kao kontrast svemu, noćno osvetljenje svetli kobalt plavom bojom.

Instrumenti su podeljeni u tri kružne celine a u najvećoj je smešten brzinomer u kojem se nalazi displej sa podacima o pređenoj kilometraži i trenutnoj potrošnji goriva.
Retorvizori su odlični i pokrivaju ogromno polje iza i pored vas. Točkić za podešavanje izgleda kao da ćete retrovizore podešavati ručno a zapravo reč je o elektronskom podešavanju.
Poluga za otvaranje vrata sa unutrašnje strane u potpunosti je uklopljena u lajsnu koja se prostire duž vrata pa ne razbija dizajnersku celinu.

Na vrhu centralne konzole nalazi se ostava za dokumenta, olovke i druge sitnice. Ispod ventilacionih otvora nalazi se audio uređaj koji, što nije sasvim uobičajeno za automobil ove klase, može da reprodukuje i MP3 fajlove.
Preko kabla moguće je prikačiti i USB memory stick i sa njega slušati muziku. Ideja sa kablom mnogo je bolja nego kada direktno ubacujete USB u konzolu, pre svega zbog dugotrajnosti konektora ali i sprečavanja slučajnog loma. Verujem da u servisima jedva čekaju zamenu oštećenog USB priključka.

Ipak, ja nisam uspeo da pronađem prikladno mesto (udubljenje) na koje mogu da spustim USB pa sam ga jednostavno spuštao negde između ručice menjača i ručne kočnice. USB je često u toku vožnje završavao na podu vozila.

Ispod audio uređaja nalaze se standardne komande klima uređaja a ispod njih je držač za dve čaše. Kada ga otvorite i stavite čaše u njega nije moguće koristiti pepeljaru i upaljač koji se nalaze odmah ispod.
Ručica menjača ima odlučne i kratke hodove prilikom promene stepeni prenosa. Ručna kočnica je pljosnatog oblika pa je ne povlačite čitavom šakom već samo prstima. Isto tako, kada želite da je otpustite, ne pritiskate dugme palcem vaše desne ruke već jedno veliko dugme koje je namenjeno preostalim prstima.
Zbog kockastog oblika zadnjeg dela, putnici na zadnjoj klupi imaju dovoljno prostora oko glave dok je za smeštanje nogu potrebno malo pregovora i pomeranja. Kod automobila ovih gabarita generalno nema puno manevarskog prostora i uglavnom svi pružaju veoma slične performanse.
grad: 8,0 l; otvoren put: 5,5 l; mešovito 6 l; EURO IV
Ispod haube je motor snage 84 konja koji je proizvod austrijske fabrike AVL i to je prilična količina za auto težak 1040kg.

Po gradu se odlično pokazao. Dokle god vozite staloženo i ravnomerno možete primenjivati tehniku vožnje koja je namenjena motorima nove generacije. To znači da u viši stepen prenosa možete prebacivati na 2000 obrataja i komotno voziti ispod te vrednosti. Naravno, na usponima ne važi ovaj savet ali je još uvek moguće voziti na relativno niskim obrtajima.

Ovakvom vožnjom povoljno utičete i na komfor u vožnji, jer vožnja ostaje tiha, kao i na potrošnju goriva ali u napred potpisujete odustanak od bilo kakvog ubrzanja bez promene u niži stepen prenosa.
Ukoliko želite da u određenim situacijama iskoristite maksimum koji vaš Ego može da ponudi, budite spremni da skalom obrtomera gađate područje od 3500 do 4500 obrtaja.

Na svakom automobilu postoje hiljade patenata koji vam uz određenu novčanu nadoknadu vožnju mogu učiniti lakšom, uzbudljivijom ili komfornijom. Kada birate auto sa dna cenovne lestvice treba da znate da na određene stvari ne možete računati.
Svaki udarac u rupu u asfaltu jasno se prenosi na upravljač koji zatim pokušava da se istrgne iz vaših ruku. To se recimo ne dešava kod novih Renaulta ali dešava se kod svih Dacija.

Manevrisanje po gradu potpuno je jednostavno. Komande se lako pritiskaju a zahvaljujući kockastom obliku auta čiji su gabariti maksimalno iskorišćeni, imate jasnu predstavu o tome gde ćete tačno završiti proces parkiranja.
Kada sam prvi put ubacio u rikverc prilično me je iznenadio neravnomeran elektronski zvuk koji me obaveštava o položaju ručice menjača. Brzo bacanje oka na unutrašnji retrovizor otkriće i vizuelni prikaz situacije iza vašeg auta. Sistem prikazuje i udaljenost od prepreke u decimetrima, naravno tako da je čitljiv samo kada gledate u retrovizoru.
Radio antena ima zglob umesto uobièajenog navoja
Po izlasku iz grada na otvoreni put, očekujte prisustvo buke motora i točkova u kabini. Kroz krivine treba voziti u skladu sa klasom kojoj ovaj automobil pripada i sa činjenicom na umu da Ego ima kineske gume koje ne pružaju vrhunske performanse. To znači da ćete se u slučaju nepredviđene situacije, naglog izbegavanja prepreke ili jakog kočenja, pomučiti više nego sa nekom markom guma koja je kod nas popularna.

Ego ne voli talasast put. To sam shvatio dok sam sam vozio prema vrhu Avale, brzinom od blizu 50 km/h i naišao na seriju ispupčenja na asfaltu. Jednostavno takav zadatak je previše zahtevan za sistem oslanjanja, vožnja postaje neudobna pa je smanjenje brzine kretanja pravi potez.
Mislim da je najbolje otarasiti se svih predrasuda sticanjem iskustva tako da vam predlažem da zakažete test vožnju i sami se uverite u sposobnosti kineskog automobila.

Ako se opredelite za kupovinu treba da znate da Chery ima zaista dugoročnu strategiju za osvajanje Evrope. Veoma su vredni i brzo uče. Meni je bilo zanimljivo da je čovek koji je bio menadžer Lexusa za Srbiju odlučio da pređe na isto mesto u Cheryju. Zamislite transfer iz službenog automobila jedne u službeni automobil druge marke.

Kupci imaju garanciju na 100 000 pređenih kilometara ili 3 godine vožnje. Osim u Beogradu postoje prodajno-servisni centri i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kraljevu, Vršcu, Čačku i u Zemunu.
Toèkiæi za aktiviranje prednjih i zadnjih svetala za maglu, jaèinu osvetljenja instrumenata i visinu snopa svetala kao i polugice za otvaranje prtljažnika i poklopca rezervoara iz kabine.
Srbija se redovno snabdeva rezervnim delovima iz Kine jednom mesečno dok za hitne isporuke treba sačekati sedam dana.

U servisu na Vidikovcu će se vršiti i ugradnja Landirenzo plina koja će ulaziti u garanciju vozila.

Prema rečima ljudi iz Cheryja, sva oprema i stopa pasivnih i aktivnih sistema bezbednosti u vozilu Chery Ego ispunjavaju stroge zahteve bezbednosti u Evropi i SAD-u.

Ego je uspešno prošao i laboratorijsko testiranje pri sudaru poznatog britanskog centra za sertifikate - VCA.
Ego je jedan od najjeftinijih automobila na našem tržištu a na pitanje zašto nije jeftiniji, odmah mi na pamet padne priča o budvanskoj taxi službi. Pre nekoliko godina opremili su se Toyotama Prius pa Budva, bar sa te strane, izgleda kao grad budućnosti sa svim tim automobilima koji samo šušte okolo.

A zašto Crnogorci, koji inače jako vole Toyote, ne kupuju Prius?

Zato što je Prius tamo zaradio imidž Taxi auta i mislim da nikakve ekološke karakteristike neće moći da promene stav stanovništva ekološke države.

Slično tome, Chery ima komplikovan zadatak da promeni postojeću i formira novu sliku o kineskim automobilima na veoma zahtevnom evropskom tržištu. Preterano niska cena u odnosu na konkurenciju nikako nije dobar potez. Kako biste vi reagovali da vam neko nudi novi kineski auto za 3000 evra? Kladim se da bih u tom slučaju ovde čitao komentare koji bi bili znatno negativniji od ovih koje ću čitati o aktuelnoj ceni.
Imamo u ponudi automobile koji koštaju kao Ego ali nemaju dva Air Baga, imaju ispod 1000 kubika, nemaju radio a prozori se spuštaju na kurblu. Ključna prednost tih automobila je što su nam poznati od ranije.

Citroen C1 je na akciji koštao isto kao i Ego. Hyundai i10 košta oko 1000 evra više a Chevrolet Spark 2500 evra.

Pročitajte kako je Chery Tengo prošao na Crash testu.

Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama.

Pogledajte spisak opreme.

Kompletan cenovnik Chery vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: